RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Uspješne priče “Transformers Roadshowa”: Novi lijek za rezistentne bakterije i kuća za čiju su izgradnju potrebna tri sata

Taleb Al-Tel, direktor Istraživačkog instituta za medicinske i zdravstvene nauke na Univerzitetu u Sharjah, UAE, pravi velike korake u potrazi za novim tretmanima protiv bakterijskih vrsta otpornih na većinu antibiotika koji se danas uobičajeno koriste. Rezistentne bakterije, među kojima je između ostalih i MRSA, otporne na pencilinske i druge antibiotike, jedan su od 10 najčešćih uzroka smrtnosti na globalnom nivou koje godišnje odnesu 700.000 života.

U međuvremenu, Nabeel Siddiqui, CEO i koosnivač startup kompanije ModulusTech iz Pakistana, inovativnim dizajnom unosi revolucionarne ideje u segmentu gradnje malih kuća za tri sata. Danas više od 1,6 milijardi ljudi u svijetu nisu adekvatno stambeno zbrinuti.

Ekološki održive i cjenovno pristupačne kuće za najsiromašnije su inovativno rješenje i dosanjani san Nabeela Siddiquija

U našoj zemlji

Al-Tel i Siddiqui primjeri su inovatora i naučnika čije su ideje kroz takmičenje Transformers Roadshow Islamske razvojne banke (Islamic Development Bank – IsDB) prepoznate kao plemeniti napori usmjereni ka ispunjenju Ciljeva održivog razvoja UN-a, te ih je kao takve IsDB podržala i honorirala u cilju da pomognu zajednicama u izgradnji prosperitetnije i zdravije budućnosti.

Ove godine, IsDB koja je i većinski dioničar Bosna Bank International odlučila je dati priliku i nagraditi takve ideje najboljih inovatora i poduzetnika iz BiH i zemalja regiona.

Transformers Roadshow, platforma za podršku radu inovatora i poduzetnika širom svijeta koju je IsDB pokrenula u okviru Fonda za inovacije i tehnologiju vrijednog 500 miliona američkih dolara, sada dolazi u našu zemlju. Najbolje ideje bit će prezentirane pred stručnim žirijem 28. septembra 2019. godine u Sarajevu, u okviru trećeg dana održavanja sajma Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019. Najbolje tri bit će novčano nagrađene sa po 3.000 dolara i dobit će priliku da se predstave na svjetskom takmičenju u inovacijama u Senegalu.

Održivi razvoj

Osim konkretne finansijske pomoći, cilj IsDB je povezati poduzetnike, inovatore i naučnike s onima koji im mogu prenijeti znanje, finansijsku i svaku drugu podršku, te im pružiti nove poslovne opcije i strateške savjete.

Al-Tel i Siddiqui su ove mogućnosti iskoristili na najbolji način.

Taleb Al-Tel uz pomoć IsDB pokušava spriječiti da zdravstvena kriza postane svjetska prijetnja

Predviđanja govore da će više od 300.000 miliona smrtnih slučajeva do 2050. godine biti uzrokovano bakterijama otpornih na rutinske antibiotike i globalni teret takvog porasta smrtnosti mogao bi iznositi 100 biliona dolara, a kombinacija krhkog sistema zdravstvene zaštite i siromaštva postaje „uzgojni teren“ za opasne infekcije. Al-Telov rad usmjeren je na istraživanje mogućih tretmana s visokim potencijalom za pružanje sigurnih terapijskih efekata u liječenju infekcija prouzrokovanih otpornim bakterijama i razvijanju novih terapije u borbi protiv raka i zaraznih bolesti. Al-Telovi napori koji suštinski promiču zdravlje i edukaciju kao dva od 17 globalnih ciljeva UN-a, rezultirali su novim molekulskim spojevima sintetiziranim na  Univerzitetu u Sharjah koji obećavaju visoki antibiotski efekat u borbi protiv otpornih, smrtonosnih bakterija. Finansijska potpora IsBD pomoći će da antibiotske aktivnosti ovih spojeva budu napredno laboratorijskih ispitane, a u tu svrhu IsDB će Al-Talu omogućiti i povezivanje sa partnerskom kompanijom.

S druge strane, inovativni sistem izgradnje kuća za tri sata i za  3.000 dolara koji je osmislio Siddiqui promiče viziju o izgradnji kuća vrhunske energetske efikasnosti, ekološki održive s izuzetno niskom emisijom ugljika, a otpornih na prirodne opasnosti. Ove kuće su autonomne i potpuno samoodržive kako bi bile neškodljive okolišu.

Svi zainteresirani iz BiH i zemalja regiona kojima je potrebna podršku za njihove ideje i projekte, trebaju se registrovati na IsdB Engage platformi www.isdb-engage.org  i svoju ideju prijaviti online na linku https://www.isdb-engage.org/en/challenge/transformers-roadshow. Rok za prijavu je 10. septembar.

Više informacija o tome kako prijaviti ideju, inovaciju, projekat zainteresovani mogu pronaći na web stranicama www.bbi.ba  i www.isdb-engage.org .

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

SHF 2019: Bh. i malezijske kompanije potpisale memorandume o razumijevanju vrijedne oko 50 miliona KM

Radio Brčko

Amer Bukvić najuspješniji direktor, BBI banka društveno najodgovornija banka u Bosni i Hercegovini u 2020. godini

Radio Brčko

U subotu počinje druga sezona takmičenja Sarajevo Business Forum Start-up Challenge uz nagradni fond veći od 150 hiljada KM

Radio Brčko