RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Usvojena Odluka o privremenom finansiranju

Pošto je evidentno da budžet za narednu godinu neće biti usvojen do kraja godine, Vlada Brčko distrikta BiH, na vanrednoj sjednici, usvojila je Prijedlog odluke o privremenom finansiranju odjela i institucija Distrikta za period od početka janura do kraja marta 2018. godine, u iznosu od oko 45 miliona i 495 hiljada maraka.

“Ovo su savim dostatna sredstva za funkcioniranje Brčko distrikta po odluci i načinu trošenja sredstava kad je Odluka o privremenom finansiranju na snazi”, dodao je direktor Direkcije za finansije, Mato Lučić.

Mato Lučić

Također je, na prijedlog Odjela za zdravstvo usvojeno više odluka, među kojima i Odluke o odobravanju subvencija Fondu zdravstvenog osiguranja za period od jula do decembra ove godine, kao i Javnu zdravstvenu ustanovu “Zdravstveni centar Brčko” u svrhu pokretanja i rada javne apoteke.

Kada je riječ o nabavci CT aparata, data je saglasnost i za angažovanje jednog izvršioca za obavljanje posebnih poslova.

“Brčanska Javna zdravstvena ustanova je napravila jednu tehničku specifikaciju za javnu nabavku CT aparata i sada želimo samo da kod jautoritativnih institucija i ličnosti izvršimo reviziju te specifikacije kako ne bi imali neke primjedbe koje bi mogle dovesti do padanja javne nabavke. A pokretanjem ponovne procedure građani bi bili uskraćeni za pružanje ove usluge najmanje još godinu dana”, pojasnio je šef Odjela za zdravstvo Sabrija Čandić.

Odobrena je i dodjela drugog dijela subvencija Fondu zdravstvenog osiguranja za transplantacije organa osiguranicima, kao i za nabavku trakica za dijabetičare.

Sabrija Čandić

“Za transplantacije organa obezbjeđujemo svake godine million i 100 hiljada maraka. Već smo Fondu proslijedili subvenciju od 600. 000 maraka, a sa ovih 500.000 izmirit ćemo ove obaveze prema fondu u cjelosti. A za nabavku i raspodjelu trakica oboljelim od dijabetesa, Fondu zdravstvenog osiguranja, svake godine dajemo 200.000 maraka čime zadovoljavamo potrebe osiguranika, odnosno građana Distrikta”, dodao je Čandić.

Članovi Vlade usvojili su i Odluku o odobravanju programa utroška sredstava za dodjelu subvencija Fondu namjenjenim za liječenje specifičnih bolesti, kao i odluku o davanju garancije za prenos sredstava u svrhu nastavka liječenja E.M. iz Brčkog.

“Odvojili smo ove godine 500.000 maraka za liječenje ovih teških bolesti, koja nisu svakodnevna, a ne mogu se liječiti u Brčkom niti u regionu, već u vrlo malo ustanova u svijetu. Konkretno sada smo imali situaciju ove sedmogodišnje djevojčice koja ima posebnu vrstu tumora. Ona je operisana i potrebno je sada uraditi posebnu radio terapiju u inostranstvu. Tako da smo odobrili sredstva u iznosu od nešto malo više od 100.000 švicarskih franaka za njeno liječenje. Nadamo se da će to biti uspješno riješeno i da će se ona vratiti zdrava”, istakao je Čandić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.