RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Utvrđuje se eventualna odgovornost brčanskog Inspektorata za skandal sa jabukama

Brčanski gradonačelnik, Siniša Milić, pokrenuo je postupak utvrđivanja činjenica povodom međunarodnog skandala oko izvoza jabuka iz Poljske pod domaćom deklaracijom Rusiji. Zbog pomenutog spora Rusija je donijela odluku da od danas zabrani uvoz jabuka iz BiH u tu zemlju.

U navodima ruskih fitosanitarnih inspektora od petka rečeno je da je firma iz Bijeljine u Rusiju izvezla jabuke nabavljene iz Poljske a pod deklaracijom da su domaće, za što je certifikat izdao fitosanitarni inspektor iz Brčkog.

Delegacija brčanskog Inspektorata danas boravi na sastanku o pomenutom sporu državne razine u Sarajevu. Očekuje se da će nakon toga sastanka biti poznato više činjenica i pojedinosti.

„Ono što je također činjenica, to je da je i Vanjsko-trgovinska komora BiH dala određenu garanciju da je taj proizvod porijeklom iz BiH. Ali tim detaljima će se baviti odgovarajuće službe na nivou države. Mi sada utvrđujemo metodologiju rada našeg Inspektorata, odnosno fitosanitarnog inspektora, i ukoliko se uvrdi da je bilo određenih propusta naravno da će protiv onoga tko je odgovoran biti poduzete odgovarajuće sankcije“, izjavio je gradonačelnik Milić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.