RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

До повећања наталитета- организованом акцијом шире друштвене заједнице

У организацији Друштва психолога Брчко дистрикта данас је у хотелу “Јелена” одржана трибина под називом „Трудноћа и родитељство“ на којој су стручњаци из области медицинске посихологије, породичне психотерапије, гинекологије и акушерства, те педијатрије одржали неколико веома занимљивих предавања.

Предсједница Управног одбора овог Друштва Александра Стопарић је истакла да је ова тема изабрана како би се трудницама пружила психолошка подршка.

„Ова трибина вјерујемо да ће помоћи будућим мајкама да добију адекватну едукацију о улози мајке која их очекује“, рекла је предсједница Стопарић и подсјетила да се трибина одржава у оквиру пројекта „У сусрет Дану менталног здравља“.

Марина Новаковић, специјалиста медицинске психологије и породични психоретапует из Зворника која је одржала предавање на тему “Психолошка припрема за трудноћу и родитељство”, захвалила се организатору трибине на организовању овакве трибине.
„Ја сам у свом предавању сажела нека искуства из теорије и праксе на начин да то будућим трудницама буде информативно. Оваква подршка је потребна трудницама. Нажалост, психолошка подршка будућим мајкама још није заживјела на овим просторима, али ево ми пробијамо лед“, рекла је Новаковић.

Гинеколог др Славко Никић говорио је физиологији трудноће и порођају, те подсјетио да овако конципираних предавања није било до сада.

„С обзиром на пад наталитета на овим нашим просторима, оваква предавања апсолутно подржавам јер је општа просвјећеност, у погледу заштите труднице, скромна. Како бисмо поправили наталитет у томе мора да учествује шира заједница, мислим да је потребна једна просвјећеност и другачији приступ материнству. Пород који се нажалост у нашим породицама дешава једном или два пута, треба да буде запамћен по лијепом, а не по проблемима и компликацијама“, рекао је др Никић.

Др Самра Карамујић, специјалиста педијатрије одржала је предавање на тему “Раст и развој диојенчета – Дојење“.

Трибину је у име Владе дистрикта која је финансијски подржала овај скуп отворио Срђан Блажић, шеф Одјељења за стручне и административне послове.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.