RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Verbalni i fizički napadi na javne radnike bez adekvatne sankcije

U svakoj ozbiljnoj firmi i ustanovi danas postoje sandučići za pritužbe građana na rad zaposlenika. Na temelju tih pritužbi određuje se odgovornost nekog radnik i sankcija protiv njega. Nekim građanima su sandučići za prigovore nedovoljni pa odluče tražiti pravdu verbalnim ili fizičkim napadima na zaposlenike. Takvim napadima su najčešće izloženi medicinski i šalterski radnici. Sankcije protiv napadača uglavnom završe prekršajnom kaznom od par stotina maraka.

Mnogi smo se bar jednom našli u situaciji da vidimo kada neki građanin svoje nezadovoljstvo pruženom uslugom pokuša riješiti verbalnim, a ponekada i fizičkim, napadom na zaposlenike od kojih tu uslugu traži. Najčešći primjeri su vidljivi na šalterima javnih službi ili u medicinskim ustanovama. Šefica Pododjela za matičnu evidenciju brčanske vlade, Mira Pudić, kaže da se s takvim problemima radnici njenog odjela često susreću.

„Bude tu i prijetnji, bude i psovki. Mi nažalost moramo to, kako bi rekli, stojički da podnesemo, jer ipak smo mi službena lica sa druge strane, koji smo tu radi tih građana i kojima treba da pomognemo u rješavanju njihovih potreba. Međutim, nismo baš uvijek u situaciji da to bude tako“, kaže Pudićeva.

Slično, a ponekada i lošije, prolaze nedicinski radnici. Potvrđuje glasnogovornik Javne zdravstvene ustanove, Sead Šadić.

„Posebno i sa žaljem se prisjećamo nekih nemilih scena, kao što je bilo 2011.godine, kada je jedna osoba upotrebom vatrenog oružja na Bulevaru Mira pucala na vozilo službe hitne medicinske pomoći. I otada se učestalo i sve češće spominju i pojavljuju problemi napada na medicinsko osoblje. Prije svega mislim na doktore porodične medicine, doktore na odjelima, kao i na medicinsko osoblje u svim našim zdravstvenim stanicama, posebno u službi hitne medicinske pomoći“, precizira Šadić.

Brčanska policija intervenira po svakoj prijavi napada na radnike i postupa sukladno zakonu o javnom redu i miru, kaže šef Operativno-komunikacijskog centra, Halid Emkić.

„Prvenstveno utvrđujemo da li se radi o prekršaju, odnosno o krivičnom djelu nad takvim radnicima. Ukoliko se radi o prekršaju, u svim slučajevima pripadnici policije utvrđuju o kojem prekršaju je riječ. Česti su to slučajevi da se radi o narušavanju javnog reda i mira drskim ponašanjem, gdje, nakon što utvrde da se radi o tom prekršaju, izdaju prekršajni nalog, i gdje počinilac može biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od stotinu do pet stotina maraka“, precizan je Emkić.

Ranije pomenuti slučaj pucanja iz pištolja na vozilo hitne pomoći okarakterizirano je kao prekršaj, a ne krivično djelo, tvrde medicinski radnici. Razlog takvom postupanju je očito manjkava zakonska regulativa. Stoga radnici izloženi svakodnevnom radu sa strankama očekuju hitnu izmjenu zakona. Tome se nadaju i šalterski radnici, kaže Mira Pudić iz Pododjela za matičnu evidenciju.

„Nešto bi moralo da se preduzme. Da li bi to bila zakonska regulativa koja bi ljude stavila pod zaštitu, ili nešto drugo. Bila sam nebrojeno puta izložena pitanjima zaposlenika – ko nas štiti, odnosno šta nas štiti? Ja odgovor na to pitanje nemam!“, komentira Pudićeva.

I medicinski radnici očekuju da ih zakoni počnu tretirati kao službena lica, te da se pooštre sankcije protiv napadača, kaže njihov predstavnik, Sead Šadić.

„Mi želimo da vjerujemo da će se određene institucije ovdje aktivno uključiti. Posebno kada gledamo da su zemlje u regionu već prepoznale pa su medicinsko osoblje definisali kao da su to službena lica. Definisali su malo strožija zakonska rješenja. Vjerujemo da će i naša lokalna zajednica to prepoznati kako bi zaštitili i pacijente, ali i medicinsko osoblje“, dodaje Šadić.

Policija nije ta koja treba mijenjati zakone, nego je tu da ih provodi. Stoga će i dalje pružati pomoć onoliko koliko zakoni nalažu, kaže predstavnik Policije, Halid Emkić.

„Mi prvenstveno djelujemo preventivno u određenim slučajevima. Međutim, takve osobe, koje su napadnute, trebaju da postupaju na jedan blaži način. Ukoliko je moguće da smiure situaciju. A u svim slučajevima gdje je došlo do ugrožavanja njihove sigurnosti, gdje je došlo do narušavanja javnog reda i mira, trebaju prvenstveno obavijestiti policiju i policija će u najkraćem mogućem roku efikasno djelovati“, savjetuje Emkić.

Sve dok se zakonodavci ne odluči krenuti u izmjenu zakona te radnike izložene svakodnevnom kontaktu sa građanima definira kao službene osobe i kroz rigoroznije sankcije za napadače pruži im preventivnu zaštitu, neće biti rijetkost informacija da netko napadne, primjerice doktora, a za kaznu plati samo par stotina maraka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.