RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Veterinari poručuju: Goveđa gripa, ako je ima, nije razlog za paniku

Nakon objave informacije na pojedinim portalima u Distriktu da se na području Gornjeg Rahića događa uginuće stoke, predstavnici Inspektorata i Veterinarske službe Brčko distrikta jutros su otišli na teren kako bi utvrdili stanje i činjenice.

Šef Veterinarske službe u Brčkom, Perica Burgić, jutros je poručio da je takva informacija neumjesno plasirana kao alarmantna, te da nema razloga za paniku.

„I ukoliko se utvrdi da je riječ o goveđoj gripi, kako su za portale izjavili vlasnici stoke na tom području, nema razloga ni za kakvo zabrinjavanje jer je to normalna pojava za ovo doba godine, osobito sada sa ekstremnim klimatskim oscilacijama. Taj virus gripe je uvijek prisutan. Da li je on više patogen ili manje, to zavisi od uvjeta u kojima se stoka drži. Aktivira se u takvim okolnostima gdje se životinje ne drže u dobrim zoohigijenskim uvjetima, ne hrane kvalitetno, gdje pada imunitet. Tada čak i mikoplazme i bakterije napadaju takve organizme. I tu je liječenje neizvjesno. Neke životinje se oporave, a neke ne. Smrtnost u takvim slučajevima je uvijek 1 do 4 posto. Zato utvrđujemo koja je tu smrtnost i nema teorije da je ikakva epidemija u pitanju, a narod nema potrebe da strahuje“, poručuje Burgić.

Na broj grla stoke koji je evidentiran na području Brčko distrikta sasvim je očekivano da se pojave problemi sa goveđom gripom, koja je zapravo stalna pojava, tvrde veterinari.

Goveđa gripa nije prenosiva na ljude, a prevenira se kvalitetnom prehranom stoke, podizanjem njihovog imunitet, te držanjem stoke u zdravom higijenskom i toplotnom okruženju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.