RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Vlada Distrikta usvojila Prijedlog budžeta za ovu godinu

Nakon što su jutrošnju vanrednu sjednicu prekinuli radi dodatnih usaglašavanja, članovi brčanske Vlade u popodnevnim satima, nastavili su zasjedanje i usvojili Prijedlog budžeta Brčko distrikta BiH za 2018. godinu, u iznosu od oko 215 miliona maraka.

“Imali smo potrebu da, u međuvremenu, intervenišemo i zadovoljimo neke potrebe koje su se javile u Odjeljenju za zdravstvo, kao i da oprihodujemo donaciju Vlade Republike Srbije za gradnju obdaništa u naselju Ilićka. Tako da smo danas završili taj posao, budžet uputili prema Skupštini, pokušavajući da sustignemo rokove predviđene zakonom o budžetu. A to je da budžet Distrikta bude usvojen do 31. marta ove godine”, pojasnio je gradonačelnik Distrikta Siniša Milić.

On je dodao da su neophodna dodatna sredstva, uvrštena u ovaj prijedlog budžeta Odjelu za zdravstvo, proistekla iz određenih izmjena zakonskih i drugih propisa koje su rahode u ovom odjelu učinili većim nego u prethodnom period.

“To su finansiranje različitih programa koji su u nadležnosti Odjeljenja za zdravstvo. Između ostalog, to je i Program socijalne zaštite, gdje je neophodno izdvojiti sredstva za povećanje tuđe njege i pomoći, zatim subvencije Fondu zdravstvenog osiguranja i Javnoj zdravstvenoj ustanovi”, rekao je Milić.

Direktor brčanske Direkcije za finansije, Mato Lučić, kazao je da je Direkcija napravila nacrt prijedloga budžeta za ovu godinu u iznosu od oko 208 miliona maraka, ali da se pojavila potreba za nedostajućim sredstvima.

“Nedostajuća sredstva, da bi poravnali prihode i rashode, su šest miliona i 600 hiljada zdravstvu, i 500. 000 eura za vrtić. Vlada je zadužila Direkciju da iznađe u Prijedlogu, koji će ići na Skupštinu, nedostajućih 6, 6 miliona maraka”, rekao je Lučić.

On je kazao i to da će se tek krajem februara, kada se napravi godišnji Izvještaj o izvršenju budžeta, znati hoće li biti primarnog suficita.

“Za ovu zajednicu je dobro da uvijek imamo suficit nego deficit. Naš proračun u prihodima bez finansiranja, može biti na nekih 215 miliona maraka, a sve ostalo je ništa”, dodao je Lučić.

Gradonačelnik Milić je još naglasio da je u samom budžetu oko 17, 6 miliona maraka je predviđeno za kapitalne projekte.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.