RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Vlada odobrila odluku o izmjeni pedagoških standarda za srednje škole

Vlada Brčko Distrikta na svom današnjem zasjedanju odobrila je odluku o izmjeni  pedagoških standarda za srednje škole Brčko Distrikta.

Senad Osmanović, šef Odjela za obrazovanje je obrazložio da su promjene u odnosu na vrijeme kada je donesen ovaj Zakon o obrazovanju uslovile donošenje novih podzakonskih akata u vezi pedagoških standarda.

Zakon je precizirao da je maksimalan broj učenika u odjeljenju 29, a na terenu postoji situacija u srednjim školama da kod istih zanimanja, odjeljenja imaju po 17 učenika koji se ne mogu spojiti u jedno odjeljenje jer bi se kršio zakon.

„Novi pedagoški standardi biće primjenjivani u svim onim školama gdje imamo dva ili više odjeljenja istog zanimanja“, naveo je Osmanović i pojasnio kod zanimanja ekonomski tehničar da, ako broj učenika padne ispod 18 tj. bude po 17, ta dva odjeljenja se ne mogu spojiti jer se dobije odjeljenje sa 34 đaka, a pedagoški standard je definisao da je minimum za razred 18.“

Predloženom izmjenom, šef Odjela će, na prijedlog Pedagoške institucije, dati dozvolu kad broj učenika može biti ispod 18.

Mišljenje nadležnih je da će se na ovaj način poboljšati i sam kvalitet nastave.

Danas je na sjednici Vlade Brčko Distrikta formirana radna grupa koja treba da još jednom pregleda određena tehnička rješenja kad je u pitanju dokumentacija za kompletan projekat za revitalizaciju “Luke Brčko”. Time bi se otklonile nejasnoće koje, neki od članova tijela koja će donositi odluke o tome, imaju.

Pero Gudeljević je predsjednik Radne grupe, a čine je još šefovi Odjela za javne poslove i prostorno planiranje i direktor Direkcije za finansije, a u sve će biti uključen i menadžment “Luke”.

„Neki od članova Vlade danas su tvrdili da ne postoje građevinske dozvole za pomenute projekte, a ja odgovorno tvrdim da za tri projekta postoje građevinske dozvole. Istina, neke od tih dozvola su istekle, ali one postoje i one se vrlo jednostavno i lako mogu obnoviti“, napomenuo je Gudeljević.

Četvrti projekat za koji ne postoji građevinska dozvola i oko kojeg se neke sporne stvari pokušavaju rješavati u hodu je cijepanje određenih parcela kako bi se mogao pokrenuti postupak proglašenja javnog interesa i eksproprijacija tih parcela.

Prema Gudeljevićevim saznanjima, sve se ovo može relativno lako i brzo riješiti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.