RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Vlada usvojila odluke koje se tiču Europskih integracija i obrazovanja

Članovi brčanske Vlade usvojili su Prijedlog odluke o usvajanju kriterija i procedure za dodjelu grantova za sufinansiranje projekata Europske unije i drugih donatora.

Šef Odjela za Europske integracije Delfa Deanović, istakla je da su budžetom za ovu godinu, u ovom odjelu predviđena ukupna grant sredstva od 50.000 maraka.

“Odjel će raspisati Javni poziv za zainteresirane brčanske udruge koje su aplicirale za projekte EU i drugih donatora, a koji će se implementirati na području Distrikta. Ova naša sredstva su predviđena za nedostajuća potrebna sredstva. Maksimalni pojedinačni iznos sredstava koji se može dobiti po projektu je 15.000 maraka”, pojasnila je Deanović.

Na današnjoj sjednici, usvojen je i Prijedlog odluke o kriterijima za dodjelu novčanih nagrada za student generacije prvog ciklusa studija sa područja Distrikta.

Šef Odjela za obrazovanje Senad Osmanović, istakao je da se za tu namjenu izdvaja 5.000 maraka.

Također, Vlada je donijela odluku i o dodjeli sredstava za učenike generacije osnovnih i srednjih škola.

“Za 12 osnovnih škola predviđeno je 3.600 maraka, tako da će svaki učenik generacije dobiti oko 300 maraka. A za srednje škole predviđeno je 2.000 maraka, što se opet dijeli na broj škola ”, kazao je Osmanović.

Članovi Vlade su donijeli odluku i o dodjeli stipendija apsloventima školske 2017/2018. godine.

Prema Osmanovićevim riječima, stipendije će se isplaćivati u šest mjesečnih obroka po 200 maraka, ukoliko student naravno ranije ne završi studij.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.