RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Za liječenje van Distrikta prošle godine utrošeno skoro osam miliona maraka

U prošloj godini, brčanski Fond zdravstvenog osiguranja za liječenje svojih osiguranika van Distrikta izdvojio je ukupno oko sedam miliona i 700 hiljada maraka, te oko milion i 200 hiljada maraka za liječenje oboljelih u smislu transplantacije organa.

Šef Službe za zdravstvenu zaštitu u Fondu, Lidija Ljubojević, dodala je da se najviše sredstava potrošilo za liječenje oboljelih od kardiovaskularnih oboljenja, lokomotornog aparata, odnosno operacije koljena i kuka, te malignih oboljenja.

Lidija Ljubojević

“Trend porasta broja oboljelih od malignih oboljenja je alarmantan i zabrinjivajuć, pogotovo zato što sve više oboljevaju mlađe osobe. Od ukupnog broja oboljelih imamo 0,5 posto djece koja imaju maligna oboljenja koja zahtjevaju kako liječenje, tako i u konačnici, ne često potrebu za transplantacijom određenih organa, najčešće koštane srži jer se najviše radi o akutnim leukemijama”, dodala je Ljubojević.

Brčanski osiguranici najviše se na liječenje šalju, kako je dr Ljubojević rekla, u UKC Tuzla zato što je geografski Brčkom najbliži i zato što mogu da pokriju jednu široku paletu oboljenja.

“Ostale ustanove u koje šaljemo naše pacijente su u Srbiji, i to u  Klinički centar u Beogradu i Kardiovaskularna klinika Dedinje, te u Hrvatsku u Klinički centar Zagreb, i to najviše za transplantacije koštane srži, te u slučaju trenaplantacije gdje nemamo donora organa ili nisu iste krvne grupe”, istakla je Ljubojević.

O tome da se u saradnji sa JZU Brčko distrikta, omogući pružanje osiguranicima nekih od zdravstvenih usluga, za koje se sada šalju van Distrikta, kazala je da im je nelogično da je prošle godine jedna brčanska mala privatna zdravstvena ustanova smogla hrabrosti, u finansijskom i kadrovsko-tehničkom smislu, za razliku od Javne zdravstvene ustanove, da u svojim prostorijama pruži uslugu operacije katarakte.

Ona je dodala, da se nada da će uskoro JZU Brčko osposobiti sale i nabaviti određenu opremu kako bi mogli da rade iste operacije.

“Imali smo i obećanje da će se neuro hirurška oboljenja, prevashodno operacije kičme, ove godine moći raditi i kod nas u Javnoj zdravstvenoj ustanovi. Oni sada trenutno imaju angažovanje doktora specijalista iz određenih grana i u manjem procentu su napravili iskorak. Mislim da su najveći iskorak operativne grane i one operacione sale koje smo onako pompezno otvorili početkom prošle godine bi trebalo zbilja i da počnu da funkcionišu i da se koriste što se tiče Javne zdravstvene ustanove i medicinske struke”, dodala je ona.

Još je dodala i da Fond zdravstvenog osiguranje refundira osiguranicima putni trošak kada je riječ o liječenju van Distrikta.

Fond zdravstvenog osiguranja Distrikta, trenutno ima oko 73.000 osiguranika, što je za hiljadu manje u odnosu na prethodni period.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.