Arhiva

Za razbojništvo nad staricom Osmanu Sejdinoviću pet, a Amelu Hodžicu jedna godina zatvora

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu Osmanu Sejdinoviću (27) i Amelu Hodžiću (32) optuženih da su prije dvije godine u D. Dubravicama kod Brčkog pokušali razbojništvo nad starijom ženskom osobom. Po okončanju glavnog pretresa, oni su pred Osnovnim sudom u ovom gradu osuđeni na ukupnu kaznu zatvora u trajanju od šest godina. Hodžiću je izrečena kazna zatvora od jedne godine, dok je Sejdinović, koji je optužen za teži oblik ovog krivičnog djela, osuđen na kaznu zatvora od pet godina. Trećeoptuženi u ovom predmetu Nisvet Hercegovac (20) ranije je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i deset mjeseci.

Podsjetimo, Tužilaštvo distrikta Brčko optužilo je Sejdinovića, Hodžića i Hercegovca, svi s područja Čelića, da su krajem oktobra 2015. godine godine upotrebom sile i opasnog oruđa pokušali oduzeti novac i druge dragocjenosti od D.M. s ciljem da njihovim prisvajanjem pribave sebi protivpravnu imovinsku korist. Njima je stavljeno na teret da, nakon što su se automobilom marke Golf u toj namjeri dovezli pred kuću oštećene podijelili uloge tako što je Hodžić ostao u automobilu da čuva stražu, dok su Sejdinović i Hercegovac otišli prema kući D.M. Tokom pretresa, Tužilaštvo je dokazivalo optužne navode prema kojima su optuženi, nakon što im je D. otvorila vrata, prvo zatražili novac za navodnu pomoć, pa kada je ona to odbila, Sejdinović ju je udario stisnutom šakom oborivši je na tlo. Tužilaštvo je izvelo dokaze koji su teretili Hercegovca da je izvršio premetačinu stvari tražeći novac i druge dragocjenosti, a Sejdinovića da je oštećenoj zadao više udaraca u predjelu glave zahtijevajući da im preda novac i zlato. Kada im je oštećena odgovorila da nema novca vezali su je, a Sejdinović joj je zaprijetio smrću i nožem nanio reznu ranu u predjelu vrata – navedeno je u optužnici. U vršenju ovog teškog krivičnog djela prekinuti su tek kada je Hodžić telefonom pozvao Sejdinovića i rekao mu da se moraju udaljiti, što su svi ubrzo i učinili ne odnijevši ništa iz kuće oštećene – izneseno je tokom suđenja optuženima.

Ocijenivši navode optužbe, u cjelosti dokazanim, Osnovni sud Brčko distrikta BiH donio je presudu kojom je optužene oglasio krivim za krivična djela razbojništva koja su im optužnicom stavljena na teret. Za razliku od Amela Hodžića, Osman Sejdinović, a ranije i Miralem Hercegovac, osuđeni su za teži oblik ovog krivičnog djela (iz člana 283 stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

Presuda Sejdinoviću i Hodžiću nepravosnažna je i može se preispitivati izjavljivanjem žalbe Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH. S druge strane presuda Hercegovcu, koja je donesena prije godinu dana, odmah je postala pravosnažna.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button