RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Zakon o zaštiti od nasilja u porodici upućen ka Parlamentu Distrikta

Brčanska Vlada na današnjoj sjednici prihvatila Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici gdje se ova vrsta nasilja za sada tretira kao prekršajna odgovornost, uz prateće novčane kazne. Nacrt se prosljeđuje Skupštini na analizu i konačno usvajanje.

Takođe su, u obliku prijedloga, odnosno Nacrta, prihvaćene Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti u kojima se povećava naknada za tuđu njegu i pomoć, te njena visina, kroz kategorizaciju, približava nivoima koji su utvrđeni u entitetima.

Pored toga, Vlada je dala saglasnost da se ispitaju mogućnosti po kojima bi porodice, u kojoj se rodi treće i svako naredno dijete, imale pravo na dječji doplatak bez obzira na visinu prihoda koju ostvaruju roditelji.

«Na ovaj način vjerujemo da konkretno podržavamo ono što je cilj: povećanje nataliteta, a time indirektno i popravljamo opšte uslove i standard ljudi koji ovdje žive», rekao je gradonačelnik, Siniša Milić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.