RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Представљен нови уређај који преводи са 80 језика

Холандска компанија “Тревис” представила је на сајму потрошачке електронике у Лас Вегасу уређај који у реалном времену преводи са 80 језика.

“Технологија нас повезује онолико колико можемо међусобно да се приближимо, али право повезивање се неће десити док се сви не будемо међусобно разумјели”, рекао је представник “Тревиса” Роб Селандер.

Он је додао да ова компанија жели да “сруши баријере међу језицима”, пренио је АФП.

Уређај користи компјутеризовану “клауд” базу података за комбиновање 80 језика, а компанија ради и на дигитализовању мање познатих свјетских језика.

“Када се језик једном дигитализује, не само да се може користити у технологији превођења, попут `Тревиса`, него и у сврху едукације и очувања”, изјавила је менаџер ове фирме за међународне послове Елиса Глори.

Она је додала да дигитализовање језика помаже њиховим говориницима да користе предности технологије давања гласовних команди компјутерима или кориштења виртуелних асистената.

Селандер је рекао да је у претпродаји наручено више од 80.000 уређаја за превођење по цијени од 199 долара и да је већина већ испоручена.

Извор: http://www.srna.rs/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.