RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Zakon o zaštiti od nasilja u porodici uskoro pred poslanicima Skupštine

Komisija za ravnopravnost spolova Skupštine Brčko distrikta BiH održala je danas treću redovnu sjednicu kojoj su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija.

Članovi Komisije i predstavnici udruženja analizirali su položaj žena u Brčko distriktu BiH i konstatovali da je u nekoliko posljednjih godina u određenoj mjeri načinjen napredak, ali da je pred svim institucijama i udruženjima još niz pitanja koje treba rješavati kako bi se prvenstveno obezbijedio veći stepen zaštite žena od nasilja u porodici.

U tom smislu velika su očekivanja od donošenja Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Brčko distriktu BiH koji je uvršten u dnevni red naredne sjednice Vlade Brčko distrikta nakon čega će se naći i pred poslanicima Skupštine.

Nakon donošenja ovog zakona uslijedit će i izrada protokola o saradnji i postupanju u slučaju nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Članovi Komisije i udruženja ukazali su na potrebu organizovanja medijske i drugih oblika kampanje na upoznavanju javnosti s ovim propisima kao i institucionalnom jačanju subjekata i institucija zaštite žrtava, u prvom redu kapaciteta Centra za socijalni rad.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.