RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Započinje prijem dodatnih vatrogasaca

U Odjeljenju za javnu sigurnost odnosno Odsjeku za zaštitu od požara i spašavanje, prije nekoliko dana, raspisan je javni konkurs za prijem kandidata na više pozicija od  čega njih desetak za poslove profesionalnog vatrogasca. Međutim, ovo nije i posljednji konkurs u ovoj godini za prijem vatrogasaca.

Konkurs koji je nedavno raspisan predviđa zaposlenje na ukupno šesnaest pozicija od kojih su neke rukovodeće poput zamjenika šefa Profesionalne vatrogasne jedinice, vođe smjene i njegovog zamjenika, te tehničkog lica na poziciji servisera vatrogasnih aparata. No, najveći broj pozicija po konkursu je predviđen za profesionalne vatrogasce gdje se, prvi put, uvodi jedno novo zvanje, a to je profesionalni vatrogasac električar.

Senad Kamenjašević, šef Profesionalne vatrogasne jedinice u Brčkom ističe da se potreba za ovim zanimanjem pojavila već poodavno jer su vatrogasci često u situaciji da ne mogu gasiti požar zbog električnih instalacija koje su pod naponom.

Ove pozicije se popunjavaju zbog odlaska vatrogasaca u penziju, prelaska na druge  pozicije, ali i popunjavanja novih radnih mjesta planiranih u tri nova područna Vatrogasna doma u Distriktu čiji početak rada je planiran u narednoj godini.

Zato će, prema riječima Kamenjaševića, do kraja godine najvjerovatnije biti raspisan još jedan konkurs za prijem najmanje trideset dodatnih vatrogasaca koji će biti rapoređeni u područne Vatrogasne domove u Sandićima, Bijeloj i Prutačama.

Profesionalna vatrogasna jedinica u Brčkom trenutno broji 30 vatrogasaca koji su raspoređeni u četiri smjene i koji intervenišu na kompletnoj teritoriju Distrikta ne samo u slučaju požara nego i u slučaju drugih akcidentnih situacija poput saobraćajnih nesreća i tehničkih intervencija.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.