RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

“Zdravstveni centar” reagovao na optužnicu protiv Nihada Šibonjića

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH oglasilo se tokom jučerašnjeg dana saopštenjem za javnost:”Korupcija u zdravstvu// Direktor JZU “Zdravstveni centar” Brčko optužen za zloupotrebu položaja”, te danas objavili optužnicu protiv Nihada Šibonjića i pravnog lica JZU “Zdravstveni centar Brčko”.

Menadžment JZU “Zdravstveni centar Brčko” zbog novonastale situacije koristi ovu priliku da se oglasi i saopštenjem za javnost:

Zbog velikog broja zainteresovanih lica za stručno osposobljavanje kako bi mogli polagati stručni ispit, pored mogućnosti javnog poziva, menadžment se odlučio da realizuje i još jednu mogućnost stručnog osposobljavanja u ustanovi na način da zainteresirana lica lično podnose molbu, ista se odobri, zatim potpiše ugovor o stručnom osposobljavanju, gdje su strane upoznate o pravima i obavezama. Ovaj model se uzeo iz razloga što se najčešće koristi u širem okruženju.

Novonastala situacija dovela je javnost u zabludu da je neko prisvajao sebi novac što nije istina, naprotiv novac je išao u prihodovnu stranu Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar Brčko” Brčko distrikt BiH.

Moramo istaći da niko nije imao ličnu korist već samo prihod našoj ustanovi od stručnih osposobljavanja koja smo omogućili, na lični zahtjev, zaintersiranim licima. Praksu stručnog osposobljavanja putem molbe u našoj ustanovi smo prekinuli nakon inspekcijskog nadzora gdje smo samo dobili preporuke bez prekršaja.

Naša ustanova, u tom periodu i u prethodnom, ali i dalje pruža mogućnost obavljanje volonterskog staža ali isključivo putem javnog poziva.

Također i dalje imamo pritisak javnosti za stručno osposobljavanje na lični zahtjev kako naših građana iz Brčko distrikta BiH kao i okruženja, koji iz svojih razloga ne mogu čekati javni poziv.

Sva zaintersirana lica koja su podnijela zahtjev i potpisali ugovor o stručnom osposobljavanju, te plaćali nadokandu ustanovi su imali mogućnost da čekaju javni poziv, međutim oni su dobrovoljno i lično podnosili molbe da obave praksu u našoj ustanovi i da to plate, jer su imali interes da polažu stručni ispit.

Apelujemo na građane, institucije, pojedince da se suzdrže iznošenja neistinitih činjenica, da nikoga ne osuđuju prije okončanja pravnog procesa tj. presude.

Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Menadžment JZU “Zdravstveni centar Brčko” i ovom prilikom želi da istakne da ima puno povjerenje u pravosudne institucije.

Prvi zamjenik direktora                                                       Drugi zamjenik direktora
JZU „Zdravstveni centar Brčko“                                      JZU „Zdravstveni centar Brčko“

Prim dr Dušan Stokić                                                          Prim dr Borislav Đulabić

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.