RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Значајна донација данас уручена брчанском “Здравственом центру”

sdr

“Здравственом центру Брчко” данас је уручена медицинска и немедицинска опрема укупне вриједности 53.324 КМ. Опрему је донирала Влада Швицарске у склопу пројекта “Јачање сестринства у Босни и Херцеговини” (ПроСес). Опрема ће се користити за пружање унапређених услуга здравствене његе у заједници. У едукацију и практично оспособљавање 20 медицинских сестара и техничара уложено је 79.187 КМ.

 

Ова подршка омогућила је квалитетнији приступ раду у заједници медицинских сестара и техничара у Здравственом центру Брчко, кроз услуге лијечења пацијената, превенције болести и њених компликација, те промоције здравља. Њихов приоритет је рад са пацијентима са хроничним обољењима те најугроженијим особама.

Пројекат је успјешно подржао увођење услуга сестринства у заједници и у домовима здравља Бањалука, Бијељина, Приједор, Тузла, Оџак, Мостар, Мостар Стари Град, Томиславград и Ливно. Укупно је едуковано 195 медицинских сестара и техничара у ових 10 општина.

ПроСес наставља да подржава и финансира Влада Швицарске средствима у износу од 8 милиона КМ у наредне четири године. Пројекат се проводи у цијелој Босни и Херцеговини, у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске и Федералним министарством здравства, те Одјељењем за здравство и остале услуге Брчко Дистрикта. Пројекат проводе Фондација фами и Женевска универзитетска болница.

Поред рада на унапређењу услуга здравствене његе у заједници, пројекат се бави и регулативом у области сестринства као и високошколским образовањем медицинских сестара/техничара.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.