RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Dobre vijesti

Брчко: Права маргинализованих група и њихово учешће у изради законских аката

У Брчком je данас одржан консултативни састанак на тему учешћа маргинализованих група у процесима одлучивања и изради законских аката, права националних мањина, те питања родне равноправности.

Циљ састанка била је размјена информација и изналажење потенцијалних рјешења за проблеме маргинализованих/рањивих група грађана, односно видова сарадње са законодавним тијелима Скупштине Брчко дистрикта .

На састанку је Антидискриминациони форум дистрикта, на чију иницијативу је и организован састанак, представио проблеме с којима се сусрећу маргинализоване групе. У првом реду лица са инвалидитетом, лица из реда националних мањина, као и питање равноправности полова које се протеже кроз све теме у друштву.

Ана Котур, представник Антидискриминационог форума каже да је било битно да се скупштинским комисијама у континуитету рада нагласи да сваки представник било које маргинализоване групе, не нужно и рањиве групе, учествује у доношењу аката који их се тичу.

Присуствујући данашњем састанку, Тодорка Јовановић, предсједник Удружења Македонаца у Брчком и члан Савјета националних мањина при Парламентарној скупштини БиХ је затражила од надлежних у дистрикту да почну са примјеном Закона о нациналним мањинама.

„Закон о националним мањинама у БиХ је у примјени већ 15 година и једино се у Брчком не примјењује. Није довољно имати само два посланика из реда националних мањина у Скупштини дистрикта, а питања националних мањина остају неријешена у Брчком. Брчко не препознаје националне мањине и то је жалосно”, истакла је Јовановић.

Лидија Љубојевић, предсједник Комисије за равноправност полова Скупштине дистрикта каже да се права појединаца, маргинализованих група и националних мањина морају поштовати па чак и онда ако поједина питања нису посебно регулисана одређеним законским рјешењим.

Састанак је организован како би се реализовали закључци са округлог стола из децембра 2017. године, а у организацији Kомисије за заштиту људских права, Скупштине Брчко дистрикта и Мисије ОСЦЕ-а у БиХ, а на иницијативу неформалног Антидискриминационог форума дистрикта.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.