RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Internacionalni teatarski susreti

Добра умјетност поставља питања, а не даје одговоре

Сваки текст, па и овај, је настајао у контексту тог времена, и био је за то вријеме прогресиван и авангардан, због тога нема потребе да га играмо другачије. Он се тада тицао људи, а тиче се и сада.

Зачарани круг освете, личи на данашње вријеме…

Ово је прича о освети и о томе да ли правда може бити икада освета. Питање је увијек који је иницијални догађај који покреће низ догађаја који слиједе. Питање је и колико далеко у прошлост одемо и колико далеко желимо да одемо, колико дубоко желимо да копамо и да ископамо нечије кости. У овој трилогији све се као почиње дешавати у оном тренутку када Агаменмнон одлучи да убије своју кћерку, али је кроз комад јасно да се може ићи и даље, и да се може копати дубље. Оно чиме се заправо Унковски бавио је да ли, и у којем тренутку, треба престати. Због тога је врло важна прича земаља и  простора на којима ми живимо, не мислим само на простор Босне и Херцеговине, већ на простор бивше Југославије јер смо ми у вјечној потрази за костима. Врло оправдано разумијем бол свих преживјелих из свих ратова који су нам се дешавали. Али, крв тражи крв, рат тражи рат, жртва тражи правду је нешто што обиљежава генерације, не само те, већ и оне које долазе. Немогуће је прекинути зачарани круг. О томе смо причали.

Шта нам представа поручује на крају?

Позориште не треба да даје неке рецепте, позориште треба да отвори питање. Зато ми овдје не дајемо никакав одговор, ми постављамо питање: Да ли и када треба престати? Размишљамо заједно са публиком која гледа представу, и размишљали смо заједно док смо ју припремали. Добра умјетност поставља питања, а не даје одговоре.

Како доживљавате свој лик?

Искрено, ја сам ускочила у представу на мјесто глумице која није могла, тако да ја нисам прошла процес. Ја сам заједно са Унковским изабрала текст јер смо жељели да се бавимо питањем освете и правде. Ифигенија је искорак дубље у материјал који је направио редитељ да би се схватило гдје почиње прича, а прича почиње са жртвованом кћерком. Али је јасно да ту постоје и многе друге жртве, и јасно је да тај дом крв никада не напушта. сви се питају зашто, како да се умири та крв, а свако покреће нови круг освете, и то је оно чиме смо ми жељели да се бавимо.

Да ли публика разумије овај комплексни текст?

Ми врло често подцјењујемо публику зато што је све око нас инстант варијанта, али то не мора да значи да су људи изгубили способност размишљања, али постоји опасност да то изгубимо крене ли се за том плимом једноставности и поједностављивања ствари тако да би оне биле јасне. У овој причи наши грађани се и те како могу пронаћи. Опет кажем, не треба подцјењивати публику дајући јој лаке комаде да би их она могла схватити. Мој план, као директора драме је био да се бавимо класичним текстовима, али да их прочитамо на један савремени начин. Сваки текст, па и овај, је настајао у контексту тог времена, и био је за то вријеме прогресиван и авангардан, због тога нема потребе да га играмо другачије. Он се тада тицао људи, а тиче се и сада. Видим да је то публика препознала.

Мијења ли се улога позоришта? Може ли и даље, као некада да отвара крупна питања?

Да не вјерујем да може, ја вечерас не бих била овдје.

Пише: Миљана Ђурђевић

Фото: Драган Деановић

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.