RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Predstavnici UG “Klub ljubitelja prirode” posjetili tvrtku za reciklažu PET ambalaže

U okviru projekta „Odgovornim upravljanjem otpadom do zdravije i čistije životne sredine“ predstavnici UG „Klub ljubitelja prirode“ Brčko distrikta posjetili su tvrtku za reciklažu PET ambalaže Omorika iz Doboja.

„Upoznali smo se sa stanjem na polju reciklaže PET ambalaže u BiH, poteškoćama sa kojima su se susretali, rezultatima koje su ostvarili uz obilazak tvrtke počevši od prostora za prijem otpada, preko linija za čišćenje i razdvajanje do dijela za mljevenje sirovina i proizvodnju samih proizvoda“, kazao je predsjednik Kluba ljubitelja prirode Damjan Dundžić. On je dodao kako Brčko distrikt ide u tom smjeru za otvaranje Centra za upravljanje otpadom, te da nam ova tvrtka i njihova rješenja mogu biti dobar primjer.

Suvremeni pogon kapaciteta do 400 tona dnevno, reciklirajući PET ambalažu proizvodi mnoštvo proizvoda koji su svuda oko nas, posebno u prehrambenoj industriji. Njihovi reciklirani proizvodi koriste se za pakovanje kolača, u vidu plastičnih prozirnih kutijica.

„Mogu reći da je sve na visokoj razini, što nije svojstveno za Bosnu i Hercegovinu, cijeli prostor tvrtke ali i okoliš su izuzetno čisti i uređeni što govori koliko su se posvetili zaštiti okoliša i očuvanju prirode“, dodao je Dundžić.

Prema njegovim riječima u postupku su izrade dokumenta koji bi trebao pobliže da objasni na koji način bi domaćinstva i pravne osobe bile subvencionirane ukoliko se odluče da razdvajaju i sortiraju otpad, jer su svjesni da ljudima samo čišća okolina i nije baš neka satisfakcija, te rade na tome da to možda budu manji računi za odvoz smeća ili nešto slično.

Projekt “Odgovornim upravljanjem otpadom do zdravije i čistije životne sredine” podržan je od strane Centra za promociju civilnog društva u okviru projekta “Misli o prirodi!” kojeg podržava Švedska.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.