BiHIzbori 2020

Najveći broj prijava za glasanje putem pošte u Brčkom, Tesliću, Banjoj Luci, Bijeljini i Jajcu

Lokalni izbori 2020. godine

Najveći broj prijava za glasanje putem pošte na predstojećim lokalnim izborima, koje ispunjavaju neophodne uvjete i koje su obrađene do 21. rujna, odnosi se na glasanje u Brčko distriktu (5.365), Banjoj Luci (2.360), Bijeljini (2.571), Jajcu (2.862), Tesliću (3.100) i Zvorniku (2.255).

Klix.ba je objavio kako je u posjedu “Izvještaja o upisu birača za glasanje putem pošte za Lokalne izbore 2020. godine za razdoblje od 4. svibnja do 20. rujna 2020. godine”, razmatranog 21. rujna na sjednici Kolegija Centralne izborne komisije BiH, u kojem se navodi da je ukupno 73.165 prijava kojim su ispunjeni uvjeti za glasanje izvan BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH priopćilo je 2. rujna 2020. godine da je, prema tadašnjim informacijama, pristiglo više od 100 tisuća neobrađenih prijava.

Centralna izborna komisija BiH je, nakon upita portala Klix.ba o broju prijava, priopćila da je “iznimno zahtjevna i obimna aktivnost obrade prijava birača za glasanje izvan Bosne i Hercegovine i dalje u tijeku”. To znači da broj od 73.165 prijava za glasanje putem pošte, koje ispunjavaju uvjete, nije konačan.

Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, upozorio je ranije za Klix.ba da je najčešći slučaj izbornih prevara da imaju duple ili fiktivne prijave ljudi koji ostvaruju svoja izborna prava, a nemaju veze s izborima.

“Pošto osobna iskaznica sadrži ime i prezime i javni matični broj, a ne druge podatke kao što su adresa ili ime oca, zapazili smo da prijavitelji često na pogađanje napišu ime oca. Tako se npr. poklapaju svi podaci osim imena oca. To je način kako mi eventualno možemo otkriti zloupotrebu”, rekao je Bakalar.

Izvor: Klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button