RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

KUD “Joco Savić Ilićka”: Održan 10. Sabor izvornog pjevanja “Bez izvora nema vode”

Kulturno umjetničko društvo „Joco Savić Ilićka“ sinoć je u brčanskom Domu kulture održalo deseti po redu Sabor izvornog pjevanja pod nazivom „Bez izvora nema vode“.

Svojim pjevačkim, guslarskim i igračkim umijećem brčanskoj publici pored domaćih izvođača predstavili su se i gosti iz:
-SKUD „Vojkovići“ Istočno Sarajevo
-SKUD „Slavija“ Tilava
-Izvorna grupa „Mladost“ Pale
-KUD „Milenko Đukić Čiko“ Bijeljina-Muška i ženska pjevačka grupa
-KUD „Istočni stari grad“ muška izvorna grupa Vučija Luka
-KUD „Zavičaj“ Sokolac
-Muška i ženska izvorna grupa „Romanijsko vrelo“ Mokro
-„Planinke“ Pale
-Izvorna grupa „ Sveti Vasilije Čudotvorac“ Rogatica
-Muška pjevačka grupa „Bratunac“ Bratunac
-Zavičajni klub „Izvor“ udruženje sarajevsko-zeničke regije, Doboj
-SPKD „Prosvjeta“ Lopare
-KUD „Kozara“ Gornji Podgradci
– guslarka Violeta Krajšnik

“Velika mi je čast što se ova manifestacija održala baš u Brčkom koje je primjer drugim gradovima u BiH po svojoj bogatoj raznolikosti”, rekao je Panto Bašić, potpredsjednik KUD “Joco Savić Ilićka” te dodao da osim čuvanja na ovaj način se i prenosi znanje, običaji i tradicija nadolazećim generacijama.

Kulturni program su otvorili najmlađi članovi iz folklorne sekcije KUD “Joco Savić Ilićka” i etno grupa koja njeguje etno pjesme svih regija u kojima živi srpski narod.

Uz pozdravne poruke prisutnima se obratio i Siniša Milić predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH uz riječi hvale organizatorima, ističući da ovakvim i sličnim manifestacijama se čuvaju od zaborava običaji i tradicija.

“Mi smo sretni što ovakve manifestacije postoje, a smatram da nikad nije dosta kada je u pitanju predstavljanje sadržaja koji govori o kulturi, historiji, identitetu i mislim da treba raditi više na promociji kulturnih običaja”, dodala je Rada Janjušić, predsjednik skupštine zavičajnog kluba “Izvor Doboj”.

Potrebno je raditi na širenju ove manifestacije koja će obuhvatiti puno više gradova i država, te se nadamo da  ćemo uspjeti u budućnosti ugostiti i pripadnike drugih naroda i time predstavili kulturno bogatstvo ovih prostora, dodali su organizatori.

“Kulturno umjetnička društva povezuju mlade ljude i neopisiv je osjećaj putovati širom svijeta i upoznati mnogo novih prijatelja, a uz to predstaviti svoj narod, običaje, kulturu, historiju i tradiciju”, rekli su mlađi izvođači sinoćnjeg sabora.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Za vikend održana 14. smotra izvornog pjevanja “Bez izvora nema vode”

Mirsad Zahirović