RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Za vikend održana 14. smotra izvornog pjevanja “Bez izvora nema vode”

U organizaciji brčanskog kulturno umjetničkog društva “Joco Savić Ilićka” tokom proteklog vikenda održana je 14. smotra izvornog pjevanja pod nazivom “Bez izvora nema vode”, na kojoj je nastupilo ukupno 15  kulturno umjetničkih društava iz BiH i  susjedne Srbije.

„Naše kulturno umjetničko društvo koje broji oko 220 članova raspoređenih u više sekcija baštini običaje sarajevsko-romanijske regije kao i svih ostalih dijelova BiH. Tokom ove godine naša pjevačka grupa zabilježila je ukupno 11 nastupa širom BiH i Srbije, dok je folklorni ansambl uzeo učešće na 14 različitih smotri koje su održane također na teritoriji Srbije i BiH“, rekao je Miroslav Gluvajić predsjednik KUD „Joco Savić Ilićka” te dodao da je smotrom “Bez izvora nema vode” zaključena ova kalendarska godina sa nastupima.

Prema njegovim riječima ovo društvo također broji oko 120 djece jer cilj KUD „Joco Savić Ilićka“ jeste animiranje djece školskog i predškolskog uzrasta kako bi ih naučili kulturi, obrazovanju, tradiciji, običajima i samoj pedagogiji.

„Prije nego sam počeo da se bavim folklorom bio sam skeptičan da mladi nisu dovoljno zainteresovani sve dok moja djeca nisu počela igrati folklor i tada sam uvidio da je to nešto ozbilljno i lijepa priča koja baštini tradiciju i običaje. Naše društvo trenutno broji oko 120 djece školskog i predškolskog uzrasta što je dokaz da mladi žele ali je potrebno uložiti trud u jedno kulturno umjetničko društvo kako bi animirali mlade i odvukli ih sa ulice“, dodao je Gluvajić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

KUD “Joco Savić Ilićka”: Održan 10. Sabor izvornog pjevanja “Bez izvora nema vode”

Mirsad Zahirović