RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Arheološka izložba “Pokretno prirodno naslijeđe” danas otvorena u Gimnaziji Brčko

Izložba „Pokretno prirodno naslijeđe“ u organizaciji Centra za arheološka istraživanja „Neolit“ Brčko otvorena je danas u Gimnaziji „Vaso Pelagić“ Brčko. Učenicima i nastavnicima prvi puta je pokazano stotinjak arheoloških eksponata sa lokaliteta pećina u Maoči i Bijeloj, slivovima Save, Tinje i Brežnice, te iskopine iz Sandića i Trnjaka.

Predsjednik Centra za arheološka istraživanja „Neolit“ Brčko Milorad Ćirković otvarajući današnju izložbu „Pokretno prirodno naslijeđe“ u brčanskoj Gimnaziji kazao je da izložba sadrži fosile mamuta i nosoroga, meteorit, okamenjeno drvo staro više od pet miliona godina, fosil školjke s Majevice gdje je nekada bilo Panonsko more i po prvi puta javnosti izloženu zbirku eksponata iz raznih zemalja svijeta. On je naznačio da je osnovna poruka danas otvorene arheološke zbirke u Gimnaziji Brčko – identifikovati, sačuvati i prezentovati, ili – učim, znam, vrijedim.

„Velika je sreća da ovi učenici koji su danas tu mogu uz svoju nastavnu materiju koju su teoretski apsolvirali, vidjeti i praktično dodirnuti, opipati izložene eksponate. To zadovoljstvo i sreća su obostrani, kao i zadovoljstvo onih koji su ovo sve omogućili“, poručio je autor izložbe Ćirković.

Stručna saradnica Gimnazije „Vaso Pelagić“ Brčko Edina Osmić Šadić, rekla je da već nekoliko godina unatrag Gimnazija ostvaruje dobru saradnju sa profesorom Ćirkovićem i Udruženjem „Neolit“ Brčko.

„Naši učenici imaju priliku da ovom izložbom obogate svoje iskustvo zajedno sa profesorima. Mi smo prepoznali važnost ove izložbe i samim tim ustupili smo prostor profesoru Ćirkoviću“, kazala je Osmić Šadić.

Učenica Gimnazije Adna Selimović iskazala je svoje i zadovoljstvo ostalih posjetitelja izložbe „Pokretno prirodno naslijeđe“ i dodala da joj je drago što je autor izložbe Milorad Ćirković izdvojio svoje vrijeme i omogućio nam na taj način da naučimo nešto novo. Ona je dodala da je ineteresovanje za izložbu veliko, a od sutra izložbu mogu posjetiti i svi ostali zainteresirani građani Brčkog.

Izložba „Pokretno prirodno naslijeđe“ u Gimnaziji ostaje otvorena narednih 10 dana, a nakon čega će biti izložena u prostoru Ekonomske škole Brčko.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.