RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHKultura

Bh. muzeji pripremili bogate programe za Evropsku noć i Međunarodni dan muzeja

Evropsku noć i Međunarodni dan muzeja, najveću muzejsku manifestaciju u BiH koja se kod nas obilježava od 2006. godine, bh. muzeji će obilježiti od 13. do 18. maja.

Na ove datume, muzeji u Bosni i Hercegovini  će posjetiocima, u skladu sa svojim programima, ponuditi besplatne ulaze u svoje institucije.

Predsjednica ICOM-a Bosne i Hercegovine Alma Leka je u izjavi za Fenu istakla da se Evropska noć muzeja i Međunarodni dan muzeja u BiH obilježavaju zajedno, u koordinaciji muzeja u BiH sa ICOM-om BiH koji daje preporuke i smjernice za održavanje ovih manifestacija.

Tako će Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u subotu, 13. maja od 20.00 sati organizirati u suradnji sa EU info centrom cjelovečernji muzički program u okviru kojeg će biti održan koncert grupe Letu štuke i Ane Đuric Konstakte.

Muzej Republike Srpske, 13. maja, od 17.30 sati pa sve do ponoći, organizira različite događaje – kao što su radionica “Sizifova borba za pravopis srpskog jezika” i cjelovečernji koncert etno grupe “Iva” te izložbu slika “Etarsko kolo azbuke”, “Stare i rijetke knjige-pokretno kulturno dobro”, kao i dodjela nagrada na konkursu Srce piše ćirilicu.

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine će u subotu, 13. maja omogućiti besplatan pristup stalnim i aktuelnim postavkama.

Muzeji u Sarajevu (Historijski muzej BiH, Zemaljski muzej BiH, Muzej Sarajeva, Gradski muzeji Sarajevo) program su pripremili za 18. maj.

Međunarodni dan muzeja 2023. u Sarajevu će simbolično biti otvoren u Olimpijskom muzeju Sarajevo, u četvrtak 18. maja u 12.00 sati, izložbom Muzeja Hercegovine iz Trebinja pod nazivom “Nevesinjska olimpijada”.

– Tom prilikom će biti ozvaničen i početak suradnje ove dvije bosanskohercegovacke muzejske institucije – istakla je Leka.

Na Međunarodni dan muzeja, 18. maja muzeji svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje 1977. (ICOM), koje se od 1992. provodi na određenu temu.

– Ovogodišnja tema manifestacije i Međunarodnog dana muzeja je “Muzeji, održivost i dobrobit”. Muzeji igraju ključnu ulogu u doprinosu dobrobiti i održivom razvoju naših zajednica. Kao institucije od povjerenja i važni činioci u našem zajedničkom društvenom tkivu, i one se nalaze u jedinstvenoj poziciji da podstaknu pozitivne promjene – kazala je Leka.

Ona podsjeća da svake godine, počevši od 2020., Međunarodni dan muzeja podržava niz ciljeva iz Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

– Kroz mnogobrojne načine, muzeji doprinose postizanju ciljeva održivog razvoja, od podrške klimatskim akcijama i njegovanja inkluzivnosti, do suočavanja sa socijalnom izolacijom i poboljšanja mentalnog zdravlja – navela je predsjednica ICOM-a Bosne i Hercegovine Alma Leka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.