RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčansko srce za više stotina sugrađanki obezbijedilo besplatnu mamografiju i ultrazvuk dojke

Udruženje građana oboljelih od malignih oboljenja “Brčansko srce”, u saradnji sa udruženjem „Think Pink – Zajedno smo jedno“, realizuju projekat „Dani zdravlja“,u sklopu kojeg je u Brčkom od danas pokretni mamograf.

Kroz ovu humanitarnu aktivnost, koja će trajati od danas 13. pa do 16. maja tekuće godine, 200 žena dobiti će besplatan mamografski pregled, kazala je Ramiza Musić, predsjednica ovog udruženja.

„Od 2018. godine realizujemo ovu aktivnost sa pokretnim mamografom koji je ove godine četiri dana u Brčkom. Preko 300 žena obavit će preglede, i to mlađe od 40 godina obavit će ultrazvuk dojke, a starije od 40 obavit će mamografiju.

Cilj ove humanitarne aktivnosti, a i stručnih predavanja koje organizuje Brčansko srce, je prvenstveno podizanje svijesti o prevenciji jer otkrivanje malignih oboljenja u što ranijem stadiju omogućava i izlječenje u većem postotku.

„Cilj je da i ako se desi da se bolest otkrije, da to bude na vrijeme. Za sve ove godine od 2018. imali smo otkrivena samo dva slučaja karcinoma pokretnim mamografom, a oko 1.000 žena je pregledano što je nešto dobro“, dodala je Musić.

Semir Šabić, doktor ginekologije i akušerstva ovom prilikom je istakao da je ova aktivnost Brčanskog srca za svaku pohvalu jer je to jedini način prevencije i ranog otkrivanja malignih oboljenja.

„Statistički podaci za Distrikt kada je riječ o karcinomu dojke, koliko sam upoznat, prošle godine je bilo 35 novotkrivenih slučajeva. Izlječenje zavisi od stadija u kojem je karcinom otkriven ali je sto posto izlječiv ako se otkrije na vrijeme. Zato je preveniranje veoma važno pogotovo jer sada oboljevaju i mlađe žene, a ima i slučajeva, mada rijetko, da oboljevaju i muškarci“, pojasnio je Šabić.

Jedna od naših sugrađanki, Sadeta Helać, kojoj je upravo na pokretnom mamografu otkriven karcinom dojke prije dvije i po godine i danas je obavila pregled, te apelovala na sve žene da redovne vrše preglede.

Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove brčanske Vlade Senad Tufekčić, danas je svojim prisustvom podržao ovu značajnu akciju.

„Ovo je za naše sugrađanke od velikog značaja jer na lakši i brži način obave preglede i preventivno djeluju kada je u pitanju njihovo zdravlje. A s druge strane, doktori koji podržavaju rad ovog udruženja, ističu da se žene lakše odlučuju da obave pregled ovdje u udruženju nego kod njih u Bolnici ili Domu zdravlja“, kazao je Tufekčić.

Dodao je i da Brčansko srce i ostala slična udruženja u budućnosti mogu očekivati i veću podršku vlasti, ističući da je već održao jedan sastanak sa njima, a planiran je već i drugi na kojem će se definisati određene stvari.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Udruga “Brčansko srce” sudjeluje u projektu ranog otkrivanja karcinoma dojke u BiH

Sandra Živković

Članice „Brčanskog srca“na Trgu mladih djelile ružičaste vrpce i brošure

Sanita Jerković Ibrahimović

Успјешна година за “Брчанско срце”

Vladimir Matijević