RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Bibliotekari BiH na prestižnoj regionalnoj Konferenciji COBISS 2022 u Mariboru

Pod sloganom „Zajedno jačamo povjerenje u nauku i razvoj“, 19. i 20. oktobra održana je Konferencija COBISS 2022 u Institutu informacijskih znanosti u Mariboru, prvi put uživo nakon nekoliko godina pandemije COVID-19. Tokom ova dva dana održana su 24 predavanja koja je pratilo više od 600 učesnika iz 12 zemalja, saopćeno je iz NUB BiH.

U organizaciji Instituta informacijskih znanosti iz Maribora (IZUM) i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, uz finansijsku podršku IZUM-a iz Maribora, na ovoj Konferenciji učestvovalo je trinaest predstavnika biblioteka/knjižnica, članica Virtualne biblioteke Bosne i Hercegovine (ViBBiH).

Na COBISS konferenciji predstavljene su zanimljive teme iz različitih oblasti nauke, od bibliotekarstva do superračunarstva.

U ime Virtuelne biblioteke Bosne i Hercegovine, izlaganje na temu Virtualna biblioteka Bosne i Hercegovine (VIBBiH): izazovi i dostignuća imala je mr. Azra Smajić Gačević, v. d. rukovodilac Virtualne biblioteke BiH.

U ovom izlaganju predstavljeno je osnivanje COBISS centra Bosne i Hercegovine, zadaci Virtualne biblioteke Bosne i Hercegovine, aktivnosti članica sistema COBISS.BH, pokazatelji rasta, automatizirana pozajmica, informacioni sistem o istraživačkoj djelatnosti u Bosni i Hercegovini.

U okviru Konferencije COBISS 2022 održan je i sastanak VIBBiH tima i predstavnika IZUM-a vezano za pitanja koja su važna za razvoj mreže COBISS.Net u Bosni i Hercegovini.

Na ovom sastanku razgovaralo se o daljim planovima i obuci instruktora za kurseve/tečajeve Upotreba programske opreme COBISS3, transliteraciji za arapski, perzijski i osmanski turski jezik, online bibliografijama i implementaciji E-CRIS sistema u Bosni i Hercegovini.

COBISS sistem (Kooperativni bibliografski sistem i servisi) je prihvaćen 1987. godine u kojem su učestvovale najznačajnije biblioteke bivše Jugoslavije.

Biblioteke Bosne i Hercegovine uključile su se u sistem COBISS 1988. godine. To su bile Narodna i univerzitetska biblioteka BiH, Narodna biblioteka Tuzla, Narodna biblioteka Banja Luka, Narodna biblioteka Mostar, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.