RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Богат програм обиљежавања 136 година од оснивања Земаљског музеја БиХ

У оквиру обиљежавања 136. годишњице Земаљског музеја Босне и Херцеговине, данас ће јавности бити представљена нова стална изложба “Водоземци и гмизавци БиХ” аутора Аднана Зимића. У хисторији Музеја то је први пут да су на једном мјесту презентиране све до сад откривене врсте херпетофауне у њиховим природним стаништима.

Врсте су приказане на потпуно реалистичан начин, укључујући варијације и сполни диморфизам. Већина (75 посто) изложених врста створена је 3Д скенирањем, моделирањем и принтањем, док је остатак представљен препарираним животињама.

Босна и Херцеговина је центар разноликости европске херпетофауне, коју чине најмање 53 аутохтоне врсте: девет репатих водоземаца, 13 жаба, 14 змија, четири корњаче и 13 гуштера.

Готово половина врста (40 посто) показује одређени ниво ендемизма, од чега су најчешћи ендеми Динарида или јужног дијела Балканског полуотока.

БиХ се посебно истиче као регија од посебног значаја за змије отровнице, за петрофилне заједнице гуштера те као станиште еволутивно јединствених врста попут човјечије рибице.

Како је из Земаљског музеја БиХ најављено, уз цјелодневни програм обиљежавања 136. годишњице од оснивања те институције, уз сталне изложбене поставке на сва три одјељења, припремљен је и додатни садржај за све узрасте.

Тако ће посјетиоци имати прилику да погледају “Сарајевску Хагаду”, бит ће уприличена и промоција новог издања “Гласник ЗМБиХ, Свеска Археологија, број 55”, радионица за дјецу “Пишем ти босанчицом” и “Потрага за благом”, предавања, изложба “Екс-Ситу – Умјетничке позиције о угроженом биодиверзитету и коегзистенцији врста”.

Улаз на све догађаје је бесплатан, а Фестивал свјетла Сарајево неће данас бити доступан.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.