RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Брчко: Отворена изложба посвећена Милеви Марић Ајнштајн

У Просвјетиној галерији „Сава Шумановић“ у Брчком од синоћ ће наши суграђани имати прилику да погледају изложбу посвећену животном путу и раду научнице, математичарке и физичарке Милеве Марић Ајнштајн.

Иако је била у сјенци свог супруга Алберта Ајнштајна, у значајној мјери је допринијела развоју науке, а њене заслуге постају све видљивије.

Изложба је постављена на 30 едукативних банера који поред животног пута Милеве Марић Ајнштајн на сликовит начин прате и дају информације везане за вријеме у којем је ова српска научница одрастала.

Предсједник Савеза иноватора Републике Српске Милован Бајић који су уједно и организатори изложбе, каже да је циљ ове поставке да се истина о Милеви Марић Ајнштајн разоткрије и да се извуче из заборава.

„Желимо да покушамо бар мало да отркијемо истину и представимо и нашу Милеву у другом свјетлу. Када би питали ко је Алберт Ајнштајн многи би знали да је он геније и врхунски научник а Милеву знају као његову супругу што је тачно, али није коректно да само тај епитет иде уз њено име,“ истакао је Бајић, додавши да је из доступних докумената видљиво да је она њихов успјех доживљавала као заједнички.

„Има података који говоре да када је Ајнштајн постао нобеловац и угледни професор који је по позиву многих универзитета држао предавања, да му је управо Милева припремала иста,“ рекао је Бајић истичући да се она није потписивала на радове које су објављивали јер их је сматрала заједничким успјесима.

Предсједник Српског културног и просвјетног друштва „Просвјета“ Брчко Драган Томић рекао је да је ова изложба посебно интересантна за све ученике основних и средњих  школа како би на посебан начин видјели живот и рад једног научника.

Он је позвао све професоре да поведу своје ђаке да погледају изложбу и да покушају да им на другачији начин приближе рад великих научника.

Професор Александар Пајкановић који се уједно бави и иноваторством каже да су овакаве и сличне изложбе редовна појава у свијету и штета би била да се тако нешто не организује и не изложи у нашем граду.

„Из ове поставке можемо да упознамо другачију Милеву Марић Ајнштајн и можда иста потакне младе генерације на активније бављењем науком,“ рекао је Пајкановић.

Аутор изложбе која ће бити постављена до 13. новембра ове године је секретар Савеза иноватора Републике Српске Љубиша Пашић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Izložbom na Trgu mladih obilježeno 100 godina od otkrića inzulina

Sandra Živković

U Gradskoj vijećnici otvorena izložba „Sjećanje na Aleksu Mikića“

Radio Brčko

Brčko: U sklopu programa obilježavanja 23. obljetnice Brčko distrikta u Gradskoj galeriji otvorena izložba

Gorana Antić