RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Брчко: Уз Дан примирја промовисана књига “Химерина крв”

У организацији Конзервативног клуба синоћ је у Брчком представљена књига “Химерина крв”- роман о Јовану Дучићу, аутора Славише Павловића.

„Химерина крв“ је први роман о Јовану Дучићу, а према ријечима рецензента Владимира Кецмановића, Славиша Павловић је на начин достојан онога што је вриједно у српској књижевној традицији успио да освијетли мало познате аспекте из живота и рада великог писца и дипломате.

Павловић је овом приликом истакао да је он овим романом желио да представи лик Јована Дучића независно од онога што је он био – велики пјесник, патриота и дипломата.

„Желио сам да завирим у његов живот и све оне ствари што нису опште познате, трудећи се да покажем да јесу велики животи тешки али да су могући“, истакао је Павловић.

На промоцији која је одржана у Културно-административном центру Патријарх српски Павле речено је да је ово уједно и начин да се обиљежи Дан примирја у Првом свјетском рату, уз аутора који се кроз свој опус често бавио темом Великог рата, херојством и искушењима кроз која је прошао српски народ почетком XX вијека. У име организатора промоције Цвијетин Пајкановић предсједник Конзервативног клуба у Брчком каже да му је изузетно драго да овогодишњу сезону културних дешавања чији су они организатори отвара Славиша Павловић са својим романом „Химерина крв“.

Како је речено на синоћњој промоцији Славиша Павловић је до сада објавио романе “Стари завет”,  “Нема шансе да не успем”, “Завет хероја”, “Аписов апостол”, “Ратници црне руке” и “Химерина крв – роман о Дучићу. Превођен је на руски језик. Његов роман “Завет хероја”, објављен поводом 100 година од почетка Великог рата, два мјесеца је био на топ листи бестселер романа у Русији. Предговор за роман је написао предсједник Руске Думе Сергеј Наришкин. Павловић је био и стручни консултант у првој сезони познате серије “Сенке над Балканом”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Сутра промоција „Химерине крви“, првог романа о Дучићу

Radio Brčko