RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Četvrto veče Susreta odigrana predstava „Darian, hrvatski kralj samopomoći” zagrebačkog “Kerempuha”

Četvrto takmičarsko veče 38. Festivala teatra u Brčkom odigrana je vrhunska predstava „Darian, hrvatski kralj samopomoći“, rađena po tekstu Dine Vukelića, a u režiji Krešimira Dolenčića. Briljantan nastup imalo je Satiričko kazalište “Kerempuh” iz Zagreba.

Za naše, ali i za šire kontestualizirane prilike, vrhunska predstava „Darian, hrvatski kralj samopomoći“ realno- futuristička je satira pozicionirana u blisku budućnost koja je već postala naša realnost, gdje virtualno postaje IN, a prošlo i realno AUT i DELETE.

Po pravilu, hrvatskom, ali i svakom drugom nesretnom narodu na svijetu, kao spasitelj dolazi superjunak, nadčovjek ili šarlatan novonormalnog nametnutog doba, virtualno čist i bezemotivan, moralan i neokaljan i vanjskim svijetom neokrznut i nedodorljiv Darian, ali bez duše. Bezdušan. Glavnu ulogu, lik Dariana u predstavi tumači glumac Borko Perić, a sjajne role su ostvarili glumci Eugen Stjepan Višić, Igor Jurinić, kao i cijeli glumački ansambl „Kerempuha“.

U off programu sinoć je održana promocija komedije: “Nedorast” i “Brigadir”, Desina Ivanoviča Fonvizina. Prevod s ruskog uradio je dramaturg Predrag Nešović iz Niša, Srbija. Izdavač knjige je Književni klub “Pablo Neruda” Brčko distrikt.

Večeras, u dijelu pratećeg programa Susreta, je predstavljanje monografije „DVIJE DECENIJE OBNOVLJENIH SUSRETA POZORIŠTA/КAZALIŠTA“.

Učestvuju Jakov Amidžić, Srđan Vukadinović i Danijela Regoje, Dom kulture s početkom u 18.00 sati.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Otac ubio troje djece u Zagrebu, zločin najavio na Facebooku

Radio Brčko

Zagrebački “Kerempuh” progovorio o istini i društvu današnjice

Radio Brčko

Hrvatska: Brojne intervencije vatrogasaca, najteže u Zagrebu

Sandra Živković