RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko distrikt BiH: U toku kulturna manifestacija “Proljeće u gradu” koju organizira Pododjel za sport, kulturu i turizam

U Brčko distriktu BiH u toku je održavanje kulturne manifestacije „Proljeće u gradu“ koja je započela 15. maja i trajaće do 15. juna, a realiziraju je brčanske institucije kulture u gradskom i ruralnom području, Domu kulture, galeriji, biblioteci, muzeju, školama i vrtićima.

Šef Pododjela za sport, kulturu i turizam, Jakov Amidžić za Radio Brčko kazao je da se manifestacija „Proljeće u gradu“ sastoji od književnih, likovnih, kazališnih, muzičkih i drugih umjetničkih projekata.

„U ovaj prvi dio manifestacije uključili su se kulturni centri Brčko distrikta. Umjetnička galerija priredila je izložbu slika Srđana Ćeranića iz Bijeljine, Etnoarheološka zbirka imala je večer posvećeno muzejima i radili smo jednu krasnu radionicu za djecu „Svijet dinosaurusa“. To je u stvari bila vježba koja ih treba zainteresirati za arheologiju i ova radionica je izuzetno uspjela, te im stvarno čestitam na tome jer su uradili makete kostura dinosaurusa što je sve zakopano u pijesak, pa je onda to sve djeci bilo jako interesantno da smo svi bili oduševljeni“, pojasnio je Amidžić.

Organizatori „Proljeća u gradu“ vodili su računa i o književnim sadržajima za najmlađe koji se realiziraju u Gradskoj bibliteci-knjižnici Brčko distrikta BiH.

Amidžić je u nastavku naveo da je već urađena književna radionica za djecu sa pjesnikinjom Jagodom Iličić, a naredni projekat u Gradskoj biblioteci je promocija knjige „Sudbine i predskazanja“ naše sugrađanke Džemile Mukić koji će se održati 2. juna.

Amidžić je napomenuo da je i ove godine posebna pažnja u koncipiranju sadržaja manifestacije „Proljeće u gradu“ vođena o potrebama naših najmlađih ljubitelja i konzumenata modernog teatra za djecu predškolskog i školskog uzrasta.

„To su kazališne predstave za djecu koje su mobilne i koje mi dislociramo po školama koje se nalaze u područjima Brčko distrikta izvan grada. Jedna od zahtjevnijih dječijih predstava biće izvedena u Domu kulture“, precizirao je Amidžić.

U okviru manifestacije u Domu kulture biće promoviran i najnoviji dvobroj reginalnog časopisa „Susreti“ koji je koncepcijski naslonjen na Internacionalne teatarske Susrete koji se u novembru održavaju u našem gradu.

„Cilj nam je svim generacijama pružiti jedan otklon od negativnih društvenih dešavanja, pandemije i ratova, na način da u Brčko distrikt dovedemo vrhunske regionalne umjetnike, a ulaz na sve sadržaje je besplatan“, zaključio  je Amidžić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.