RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Broj redovno cijepljene djece u opadanju

Na području Brčko distrikta samo 55 posto djece primilo je redovno cjepivo prema kalendaru cijepljenja što nije dovoljno kako bi se se stekao kolektivni imunitet i kako bi bili zaštićeni od bolesti i epidemije.

Redovno cjepivo, prema kalendaru cijepljenja, koje je obavezno za djecu počinje već u bolnici čim se dijete rodi, te traje do kraja djetetovog osnovnog obrazovanja.

„U porodilištu, po djetetovu rođenju postotak cijepljene djece je između 95 i 100 posto, a kada krene drugo cijepljenje taj broj znatno opada, te je unazad tri godine postotak cijepljene djece samo 55 posto, što je premalo“, kazala je Anđa Nikolić predstojnica Pododjela za javno zdravstvo.

Prema njezinim riječima u dječjem dispanzeru nalazi se kalendar obaveznih cjepiva, a cjepiva koja djeca trebaju primiti su petovalentna cjepiva koja sadrže difteriju, tetanus, veliki kašalj, dječiju paralizu koja se daju tri puta da bi se stekla potpuna imunizacija.

„Da bi djeca bila zaštićena od zaraznih i drugih bolesti potrebno je da se redovno cijepe po propisanom kalendaru, a imunizacija se stiče kada je cijepljeno od 85 do 95 posto djece. Ovim putem pozivam sve roditelje da redovno cijepe svoju djecu, jer je to jedini način da se spriječi pojava i širenje teških oblika bolesti koje se uglavnom prvo javljaju kod djece“, dodala je Nikolić.

Sva cjepiva koja su obvezna u dječjem uzrastu dostupna su u dječjem dispanzeru Brčko distrikta, a trenutno fale petovalentna i MRP cjepiva, koja bi trebala biti dostupna u narednih mjesec dana.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčko distrikt stigla nova pošiljka PCR testova za brzu detekciju koronavirusa

Suvad Alagić

Njemačka možda neće moći isporučiti željeni broj cjepiva

Radio Brčko

Krajem februara ili početkom marta vakcinacija građana Brčko distrikta protiv COVIDA-a 19

Suvad Alagić