RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Otvorena izložba fotografija „Indija u oku pjesnika“ autora Jose Živkovića – Soje

U okviru Frančeskovih dana sinoć je u prostorijama HKD „Napredak“ otvorena izložba fotografija „Indija u oku pjesnika“ autora Jose Živkovića – Soje.

Fotografije prezentirane na izložbi nastale su tijekom autorovog tromjesečnog boravka u Indiji 2008. godine, a sama izložba je koncipirana tako da obuhvaća raznovrsne motive gdje je uočljiv raspon od mučnog siromaštva do raskoši i bogatstva života u ovoj zemlji.

„Indiju je teško sažeti u nekoliko rečenica i fotografija, tako da fotografije za ovu izložbu nisam nisam birao ja. Fotografije je birala profesorica likovne umjetnosti Đurđa Jezerčić, te je u 28 selektiranih fotografija pokušala to sažeti od početka života do smrti. Na izložbi su predstavljeni zanati ljudi koji žive tamo, njihov promet, nastambe, ima nešto njihove kulture, arhitekture, dakle svi segmenti jednog života u Indiji su sažeti u ovim fotografijama“, kaže Joso Živković – Soja, autor izložbe.

Fra Mirko Jozić, predsjednik HKD “Napredak” je, u ime organizatora Frančeskovih dana, u sklopu kojih je otvorena izložba „Indija u oku pjesnika“, kaže kako je fotografija funkcionalno sredstvo koje ljudima uspjeva dočarati raznolikost i ljepotu svijeta.

„Naš pjesnik Živković je prikom boravka u Indiji napravio „more“ fotografija, a danas nam je donio jedan mali dio svoje kolekcije sa željom da ih pokaže ljudima, da ih vide svi zainteresirani. Žao mi je samo što fotografije nisu u puno većem formatu, ali i mi smo mali, skroman nam je prostor, pa na taj način skromno započinjemo Frančeskove dane“, rekao je fra Jozić.

„Indija u oku pjesnika“ šesta je Živkovićeva izložba fotografija, a bit će otvorena do 31. listopada, odnosno do završetka Frančeskovih dana u Brčkom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Klupska izložba fotografija Univerzitetskog foto-kino kluba Banja Luka sinoć otvorena u Umjetničkoj galeriji

Gorana Antić

Brčko: “Prosvjeta” pokazala “Album sjećanja”

Admir Kadrić

Брчко: Друга изложба младе Брчанке Анастасије Плавшић у петак у 19 часова

Radio Brčko