RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

“Preporod” Brčko: Zagovarati za ljudska prava osoba sa invaliditetom

U organizaciji brčanskog “Preporoda” sinoć je održan radni sastanak sa predstavnicima medija na kojem su predstavljeni rezultati i plan daljih aktivnosti u okviru projekta zagovaranja za ljudska prava koji „Preporod” realizira uz podršku organizacije British Council u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima koordinatorice projekta Enide Murselović BZK „Preporod” Brčko je uz podršku organizacije British Council u Bosni i Hecegovini u februaru ove godine započela projekat pod nazivom “Uvođenje održivog modela zagovaranja za ljudska prava kroz mrežu medija i stručnjaka putem osnivanja Centra za istraživanje, izradu javnih politika i zagovaranje”. Glavni ciljevi projekta su unaprijeđenje položaja osoba sa invaliditetom, njihovo uključivanje u kulturne i društvene aktivnosti, kao i promocija zagovaračkih aktivnosti za unaprjeđenje njihovog položaja u društvu.

– Prva aktivnost u sklopu projekta bilo je obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika uz sjećanje na Bekima Sejranovića i prezentaciju „Pristup informacijama kao jedan od važnih preduslova za uključivanje slijepih osoba u život zajednice”. Trenutno je u izradi online platforma Centra za istraživanje, izradu javnih politika i zagovaranje, a u ovoj fazi realizacije nam je potrebna i pomoć medija jer planiramo pokrenuti intenzivnu kampanju koja će osigurati vidljivost programa i naših projektnih aktivnosti- izjavila je Murselović.

On je naglasila da bi za uspješnu realizaciju ove ideje bilo važno uspostaviti Memorandum o razumijevanju i saradnji sa medijskim kućama, portalima i novinskim agencijama, uz čiju bi se podršku osigurali održivost projekta i rad Centra za istraživanje, kreiranje politika i zagovaranje. Murselović je kazala da će nacrt Memoranduma o razumijevanju i saradnji  u narednim danima biti ponuđen medijima na uvid i eventualno potpisivanje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: “Napredak”, “Preporod” i “Prosvjeta” danas zajedno obilježavaju Međunarodni dan maternjeg jezika

Radio Brčko

Brčko: Predstavljena zbirka reportaža o Batoncima Saida Štete iz Zenice

Radio Brčko

BZK “Preporod” Brčko obilježio “Dan materinjeg jezika”

Sandra Živković