RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: U Gradskoj knjižnici promovirane dvije monografije

U sklopu ovogodišnje tradicionalne manifestacije “Proljeće u gradu” sinoć je u Gradskoj knjižnici održana promocija monografija “Univerzitet u Banjoj Luci 1975-2020” i “Vjerski objekti nacionalnih manjina u BiH”.

Koautori djela, Ljubiša Preradović i Miroslav Malinović, profesori Univerziteta u Banjoj Luci su istaknuli kako su predstavljene monografije skupovi dugogodišnjih istraživanja i rada te kako se nadaju da će pronaći svoju publiku i u Brčko distriktu.

Prva monografija posvećena je 45. godišnjici Univerziteta u Banjoj Luci.

„Monografija posvećena Univerzitetu predstavlja jedno kapitalno djelo koje svjedoči o prvo nastanku, o svim prethodnicama, institucijama koje su izgradile zapravo Univerzitet u Banjoj Luci koji je osnovan 07.11.1975. godine. Nažalost, pandemija nas je zatekla u predstavljanju knjige širom BiH i inozemstva tako da smo tek sada došli u Brčko. Nemali broj je studenata iz Brčkog kroz povijest su bili studenti našeg univerziteta tako da smatram da je i u tom kontekstu veoma značajno da se monografija predstavi i ovdje“, kazao je jedan od autora monografije prof. dr. Miroslav Malinović, prorektor za znanstveno-istraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci.

Druga predstavljena monografija „Vjerski objekti nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini“ objavljena je u izdanju Univerziteta u Banjoj Luci i Međunarodnog udruženja naučnih radnika. U njoj je, prema riječima jednog od autora, prof. dr. Ljubiše Preradovića, predstavljeno 46 objekata nacionalnih manjina na području sadašnje Bosne i Hercegovine.

„Princip je bio da pored tih objekata predstavimo dolazak nacionalnih manjina na naše prostore, zatim određenu pravnu legislativu koja se odnosi na upotrebu jezika nacionalnih manjina na našim prostorima, zatim imamo i jedan segment koji se odnosi na mogućnost korištenja tih objekata u vjerske svrhe. Nastojali smo, pored postojećih objekata, prikazati i dio objekata za koje smo uspjeli, prikupiti materijale koji su vremenom nestajali na nekakve razne načine, tako da mislim smo uspjeli da u pravom svjetlu iz više kutova i dimenzija predstavimo i Republiku Srpsku i BiH u nekom pravom svjetlu“, kazao je prof. dr. Preradović.

Promociji monografija nazočio je i šef Službe za turizam Vlade Brčko Distrikta Aleksandar Đurić koji je istaknuo kako će ova kvalitetno napisana djela čitalačka publika u Brčko distriktu zasigurno prepoznati

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Počinje “Proljeće u gradu”: Pogledajte šta nas očekuje

Radio Brčko

U okviru „Proljeća u gradu 2019“ promovisana knjiga „Iz Ismetine sehare“

Sanita Jerković Ibrahimović

Proljeće u gradu: Književnica Sanja Pilić sa brčanskim osnovcima

Mirsad Arnautović