RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Žiri 38. Susreta pozorišta predložio najbolje glumce i predstave za nagrade

Direktor regionalnih 38. Susreta pozorišta/ kazališta BiH koji su danas završeni u Brčkom press-konferencijom, Jakov Amidžić rekao je da je stručni žiri donio odluku ko su nagrađeni na ovom pozorišnom festivalu, te da od nagrađenih zavisi da li će im biti dodijeljenje ili ne.

Amidžić je pojasnio da je do polovine festivala stručni žiri bio u sastavu: glumac Branislav Lečić iz Beograda, reditelj Robert Raponja iz Osijeka i dramski pisac iz Sarajeva Almir Imširević, te da je Imširević napustio članstvo u žiriju četvrti da festivala, a da su ostala dva člana donijela odluke o nagrađenima.

„Кako mi trenutno imamo dio učesnika koji hoće da prihvate nagrade, a dio neće, onda će iz ove odluke stručnog žirija biti crpljeni podaci za nagrade festivala samo za one koje te nagrade prihvataju. Za sada imamo pola-pola. Šaljemo upite svima koji su nagrađeni da li žele da prihvate nagradu ili ne, a rok za odgovor je narednih pet dana“, pojasnio je Amidžić.

On je dodao da su za sada jedino nagrade zvanično odbili zaposleni i pozorišne kuće Narodnog pozorišta iz Sarajeva i Bosanskog narodno pozorište iz Zenica.

Amidžić je napomenuo da zbog cijele situacije večeras neće biti organizovana dodjela nagrada, te da će koncert Radeta Šerbedžije biti izuzet iz festivala i biće održan večeras u čast publike, a ne u čast pobjednika kako je prvobitno planirano.

Prema odluci stručnog žirija Gran pri Susreta za najbolju žensku ulogu dodjeljue se Anji Šovagović Despot za ulogu Jakovica u predstavi „Usidrene“ u produkciji Hrvatskog narodnog pozorišta Split, Gradskog pozorišta Gazela i Hrvatskog narodnog pozorišta Zadar.

Gran pri Susreta za najbolju mušku ulogu dodjeljuje se Slavenu Vidaku za ulogu Tvrtko u predstavi „To nikada nigdje nije bilo“ u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Gran pri Susreta za najbolju predstavu u cjelini i Statua Gran pri Susreta dodjeljuje se predstavi „Šindlerov lift“ u produkciji Кamernog teatra 55 Sarajevo.

U kategoriji nagrade pozorištima iz BiH, nagrada za najbolju mladu glumicu dodjeljuje se svim djevojčicama Lani Zeničanin i Tijani Zehirović za ulogu djevojojčica u predstavi „Šindlerov lift“ u produkciji Кamernog teatra 55 Sarajevo.

U istoj kategoriji nagrada za najboljeg glumca dodjeljuje se, prema odluci stručnog žirija, svim dječacima Dinu Hamidoviću i Isaku Seksanu zau logu dječaka u predstavi „Šindlerov lift“.

Nagrada za muziku dodjeljuje se Ireni Popović za predstavu „Šindlerov lift“. Dok je nagrada za kostim dodijeljena Ivani Ristić za predstavu „Derviš i Smrt“ u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Nagrada za scenografiju dodjeljuje se Adisi Vatreš Selimović za predstavu “Šindlerov lift“.

Nagarada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Maji Izetbegović za ulogu u predstavi “Šindlerov lift“, dok se nagrada za najbolju mušku ulogu dodjeljuje Željku Erkiću za ulogu Hasana u predstavi „Derviš I smrt“.

Кokanu Maldenoviću dodjeljuje se nagrada za najbolju režiju za predsstavu „Šindlerov lift“, dok nije dodijeljena nagrada za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog savremenog pisca.

Žiri publike odlučio je da se nagrada za najbolju žensku ulogu dodjeljuje Snežani Vidaković za ulogu Bademe Pegaz u predstavi „Sedam strahova“ u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, a nagrada za njbolju mušku ulogu Admiru Glamočku za ulogu u predstavi „Šindlerov lift“.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini, prema odluci žirija publike, dodjeljuje se predstavi „Derviš i smrt“, autora Meše Selimovića i reditelja Dejana Projkovskog u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Tridesetosmi Susreti pozorišta BiH u Brčkom trajali su od 18. do 25. novembra. Večeras s početkom u 19.30 sati u Domu kulture je koncert Radeta Šerbedžije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Susreti nastavljeni predstavom „To nikad nigdje nije bilo“, večeras igra „Darian, hrvatski kralj samopomoći“ zagrebačkog “Kerempuha”

Suvad Alagić

Šesto takmičarsko veče Festivala teatra u Brčkom nastavlja se večeras predstavom „Shindlerov lift“, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva

Suvad Alagić

Brčko: Četvrto veče Susreta odigrana predstava „Darian, hrvatski kralj samopomoći” zagrebačkog “Kerempuha”

Suvad Alagić