RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Čančar: Za Pozorišne/Teatarske igre BiH najvažnija je podrška pozorišta i umjetnika

Pozorišne/Teatarske igre Bosne i Hercegovine, najstariji festival profesionalnih pozorišta u BiH, bit će održan od 1. do 8. jula u  organizaciji Doma kulture Jajce. Direktor tog doma Fikret Čančar u razgovoru za Fenu ističe da su Igre u Jajcu zasigurno najveći, najvažniji i najstariji pozorišni festival u našoj zemlji.

– Kao i svake godine, i ovaj 42. put ćemo se potruditi da one ispune svoju osnovnu zadaću. Odabrali smo, uz pomoć selektorice Hasije Borić, najboljih sedam predstava a među njima ćemo odabrati i dodijeliti nagrade za najbolju predstavu u cjelini, režiju, pet nagrada za glumačka ostvarenja, dramski tekst savremenog autora, dramaturgiju, scenografiju, kostimografiju i muziku. Svi oni koji ponesu ove nagrade nose najvažniji trofej protekle sezone – nagradu iz Jajca. Zato želim uspjeh i sreću narodnim pozorištima iz Tuzle, Banja Luke, Mostara i Sarajeva, te BKC-u iz Sarajeva, koji se ove godine takmiče za te nagrade – kazao je u razgovoru za Fenu Čančar.

On ističe da će Pozorišne igre u Jajcu, kao i svake godine, kroz prateći program promovisati pozorišnu i likovnu umjetnost, rad pozorišnih radnika i sve to propratiti muzičkim i poetskim sadržajima. Također, ističe Čančar, neki od programa biće posvećeni zaslužnim umjetnicima koji nisu među živima.

Najavljuje da će ovogodišnji prateći program biti posvećen mladima kroz radionice glume, govora i pokreta koje vodi profesor Hasan Zahirović, predstavu za djecu “Razbibriga”, promociju Zbornika studentskih radova i tekstova domaćih mladih pisaca. Pored toga bit će izložba radova autorice Amine Abdičević posvećena Rejhanu Demirdžiću, dokumentarni film “Ritmovi i boje nemira – Collegium Artisticum 1939. – 1941” autorice Saide Mustajbegović i promocija knjige “Bosanskohercegovačka teatrologija nakon Drugog svjetskog rata” autorice Tine Laco. Također će biti upriličena i izložba slika Mehe Čauševića u Gradskoj galeriji, čime se želi promovisati ova važna institucija u Jajcu kao i samog umjetnika i njegova djela.

Ceremonija otvaranje Igara će biti u direktnom TV prijenosu na BHT1 koji će voditi Dževdet Tuzlić, a bit će uljepšana muzičkim nastupom pijanistice Dženane Šehanović i sopranistice Dženane Huseinagić.

Nakon svake predstave biće upriličeni okrugli stolovi kritike, koje će voditi Zoran Mlinarević. Igre će biti zatvoren predstavom “Cosa Nostra”, u kojoj igraju Minka Muftić i Belma Salkunić, bit će odigrana u čast nagrađenih.

Govoreći o značaju očuvanja kontinuiteta ovog nastarijeg pozorišnog festivala, Čančar ističe da zadaća njegovog čuvanja nije samo na Domu kulture i Direkciji Igara, već na svima koji mogu dati doprinos.

– Neki se odnose kao da ih se ovaj Festival ne tiče, a itekako im je obaveza podržati ga. Građani Jajca i Općina Jajce nisu i ne trebaju biti prepušteni sami sebi. I ove godine očekujemo podršku kantonalnog Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta, ali i poboljšanje brige sa federalnog i državnog nivoa. Neka jaka državna preduzeća su prepoznala našu potrebu i svoj interes u reklamiranju, te su nas podržali, a iskreno se nadamo da će ta saradnja biti dugoročna. Još uvijek nije kasno da nam se jave i drugi, kojima smo pisali ili koji znaju značaj Pozorišnih igara – podvukao je Čančar.

On smatra najvažnijim da pozorišni radnici, pozorišta, umjetnici, pomognu realizaciju ovog događaja i imaju razumijevanja kod dogovaranja svog učešća.

– Kao i u svim drugim oblastima, Pozorišne igre čine ljudi, a ljudi znaju biti složni i jedinstveni, rasterećeni od skrivenih interesa, loših međuljudskih odnosa i slično, ali i suprotno od toga. Naša želja je da budemo ovo prvo – podvukao je.

Održavanju Igara pored Općine Jajce, doprinos daje Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti te Ministarstvo civilnih poslova BiH.

– Svima se zahvaljujemo, a veću podršku očekujemo od federalnog i državnog nivoa. Svakako zahvalnost na podršci upućujemo zaposlenicima Doma kulture Jajce i volonterima uz njih, kao i ljudima čiji su smještajni kapaciteti na raspolaganju, budući da su Igre u špici turističke sezone i sve to je teško iskombinovati – zaključio je u razgovoru za Fenu direktor Doma kulture Jajce Fikret Čančar, govoreći o predstojećim Pozorišnim igrama Bosne i Hercegovine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

‘Госпођица’ Народног позоришта РС најбоља представа 42. Позоришних игара БиХ

Radio Brčko

Sastanak u Jajcu održan s ciljem jačanja i razvijanja turizma na području Distrikta

Mirsad Zahirović