RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U julu raspisivanje konkursa za popunjavanje 60 pozicija u školama Brčko distrikta

profesor nastavnik učitelj

Nakon što je jučer Vlada Brčko distrikta BiH usvojila novi Pravilnik o zapošljavanju u obrazovnim institucijama Brčko distrikta BiH stekli su se uvjeti za raspisivanje javnog konkursa u julu mjesecu ove godine. Predviđeno je zapošljavanje oko 60 prosvjetnih radnika u brčanskim školskim ustanovama.

Šef Odjela za obrazovanje Zoran Bulatović, govoreći o budućem raspisivanju konkursa, naveo je da je u vrtićima i osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta planirano zapošljavanje na određeno i neodređeno vrijeme oko 60 različitih profila prosvjetnih radnika.

„Što se tiče nedostatka kadrova mi za sada imamo iskazane potrebe od obdaništa, osnovnih i srednjih škola negdje oko 60 određenih pozicija u skladu sa potrebama škola. Različiti su nastavni kadrovi koji su potrebni školama, ali u principu sve su to neophodni kadrovi koji su potrebni školama za obavljanje njihovih osnovnih poslova“, istaknuo je Bulatović.

Zoran Bulatović

Glavni razlozi za kadrovsku popunu određenih pozicija u obrazovanju su: kontinuirani odlasci u penziju, određena napuštanja radnih mjesta jednog broja zaposlenih koji po različitim osnovama prekidaju svoj radni odnos u školama, te dugotrajna bolovanja jednog broja uposlenika. Zbog tih odlazaka određenog broja ljudi iz škola ukazala se potreba za donošenjem novog Pravilnika o zapošljavanju kako bi se ta upražnjena radna mjesta nadomjestila.

Bulatović je iskazao nadanje da će se uskoro u Brčko distriktu i kroz kategorizaciju plata moći pozicionirati i asistenti u školama koji su konačno uvršteni u zakon kako bi se u nekom narednom periodu mogla pokrenuti i procedura njihovog zapošljavanja u školama i predškolskim ustanovama.

„Ukoliko sve bude teklo previđenom dinamikom kod raspisivanja konkursa za zapošljavanje u julu mi se iskreno nadamo da će oko 60 prosvjetnih radnika započeti svoj posao na određeno i neodređeno vrijeme u vrtićima, osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta već početkom nove 2023/24. školske godine“, zaključio je Bulatović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.