RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Čitanje oplemenjuje i obrazuje: Slavimo Svjetski dan knjige!

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se svakog 23. aprila, te se današnji dan u cijelom svijetu koristi za promociju književnosti i čitanja.

Datum 23. april je izabran jer su tok dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, autor Don Quihota, Inca Garcilaso de la Vega i neprevaziđeni William Shakespeare, a i sama ideja svjetskog dana knjige zasniva se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Juraja, koji također pada na ovaj datum. Na isti datum su rođeni i mnogi drugi značajni pisci, između ostalih Vladimir Nabokov, Manuel Mejia Vallejo i Maurice Druon.

Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donesena je na konferenciji UN-a održanoj u Parizu 1995. godine. Od tada, UNESCO uz pomoć brojnih izdavača, knjižara i učitelja svake godine obilježava Svjetski dan knjige s namjerom da potakne sve ljude, naročito mlade, na čitanje, ali i da ohrabri izdavaštvo i zaštiti intelektualno vlasništvo putem zaštite autorskih prava.

Svake godine, UNESCO izabere Svjetsku prijestonicu knjige, grad koji tu počasnu titulu nosi godinu dana. Ove godine za književnu prijestonicu izabran je Port Harcourt, šesti najveći grad u Nigeriji.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!