Arhiva

Spasiteljska jedinica Crvenog križa/krsta Brčko distrikta spremna odgovoriti na zadatke u slučaju elementarnih nepogoda

Kroz Zakon o zaštiti i spašavanju Crvenog križa/krsta BiH, Crveni križ /krst Brčko distrikta BiH dužan je staviti sve svoje resurse , odnosno učestvovati u akcijama spašavanja , tj. zbrinajvanju stanovništva i materijalnih dobara u slučaju elementarnih i drugih nepogoda.

Proteklih dana su to učinili  i stavili svoje resurse na raspolaganje kada su u pitanju poplave koje su zahvatile distrikt Brčko .

Bitna snaga Crvenog križa jeste 30 obučenih ljudi , volontera koju su spremni donekle i rizikovati svoje živote,u spašavanju života , kazao je Denis Šehanović , tajnik Crvenog križa/krsta Brčko distrikta,  i naveo da je Crveni križ Brčko distrikta oformio spasiteljsku jedinicu koja je zadužena za spašavanje na vodi , pretraživanje terena i potraga za nestalim , kao i povezivanje obitelji, ako dođe do većih katastrofa.

Spasiteljska jedinica je prošla obuku u Norveškoj kao i dio obuke u BiH i spremni su svakom trenutku izići na teren.

Šehanović ističe da Crveni križ Brčko ima jako dobru suradnju s Vladom distrikta Brčko posebice s Odjelom za javnu sigurnost, što je u konačnici i obveza crvenog križa nakon potpisivanja Memoranduma o suradnji .

On je naveo da Crveni križ ima određene zalihe hrane , jednokratnih paketa, kao i određene zalihe u smislu smještajnih kapaciteta ,istina , one nisu velike , a radi se o ćebadima, dušecima , krevetima , dijelu šatora, kabanicama, u slučaju potrebe zbrinjavanja i prihvata ugroženog i evakuiranog stanovništva.

Crveni križ u ovoj godini ,kada je u pitanju ova oblast , pokušava realizirati nabavu jednog spasiteljskog čamca , a već nam je, kaže Šehanović , stigao poziv od turskog veleposlanstva , koji je voljan izdvojiti sredstva zanabavu jednog specijaliziranog terenskog vozila , koje će biti iskorišteno u situacijama poplava, kao i za prijevoz i transport eventualno oboljelih i povrijeđenih, naglasio je Šehanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button