RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Crnogorski likovni umjetnici predstavili se u muzeju Žitomislić

Na izložbi “No concept” otvorenoj sinoć u muzeju Žitomislić, predstavilo se 18 mladih akademskih umjetnika iz Crne Gore.

Cilj izložbe je bio afirmacija mladih umjetnika i kreiranje bogate kulturne ponude grada Nikšića, a 18 umjetnika i 18 djela je simbolika 18. rujna, dana grada Nikšića. Gostovanje ove izložbe u muzeju manastira Žitomislić početak je suradnje kulturnih institucija grada Nikšića i muzeja Žitomislić, priopćili su organizatori.

– Nakon uspješne izložbe u Nikšiću dobili smo poziv iz manastira Žitomislić da se ovdje u Mostaru predstavimo. Na izložbi su predstavljena djela iz suvremene i moderne umjetnosti, fotografije i suvremeni vidovi umjetničkog izražavanja – kazao je Miloš Nenezić iz Sekretarijata za kulturu općine Nikšić.

Pozdravljajući goste iz Nikšića, iguman manastira Žitomislić Danilo (Pavlović) naglasio je da ova izložba nastavak muzejske tradicije promoviranja međureligijske, međunacionalne i interkulturalne suradnje.

– Po prvi puta sada izlazimo izvan granica Bosne i Hercegovine i po prvi kod nas gostuju gosti sa strane, odnosno iz Crne Gore. Ovih dana potpisat ćemo i memorandum o saradnji sa njihovim Sekretarijatom za kulturu i na taj način nastaviti suradnju s Nikšićem – rekao je iguman Danilo.

Podsjetio je na uspješnu godinu rada muzeja, u kojoj ostvarena suradnja s muzejima iz Sarajeva i Travnika, suradnja s HKD Napredak, s raznim kulturnim institucijama i udruženjima koja se bave staranjem o djeci bez roditeljske skrbi i djeci s poteškoćama u razvoju.

– Tu su i brojne promocije i okrugli stolovi sa raznim temama, ali uvijek promovirajući interkulturalnu saradnju i aktuelne teme kada je u pitanju i teologija i život uopće – rekao je iguman Danilo.

Izložbu je na prigodnoj svečanosti otvorio načelnik općine Nikšić Marko Kovačević, rekavši da je “manastir Žitomislić simbol obnove i ponovnog stvaranja”.

– Mi smo simbolično izabrali da surađujemo s muzejom Žitomislić i s manastirom. Želimo obnoviti sebe kako je ova svetinja sebe obnavljala ma koliko da je loše stanje bilo u prošlosti – rekao je Kovačević.

Najavio je proširivanje suradnje i uspostavljanje novih veza između Mostar i Nikšića.

Iz muzeja Žitomislić najavili su niz kulturnih događaja među kojima su prva promocija Zbornika o svetom Franji na kome su radili teolozi i sociolozi sve tri vjerske zajednice. Nakon toga slijedi izložba fotografija Feđe Klarića, zatim izložba Milene Šotra koja će se raditi u suradnji s Muzejom Hercegovine iz Trebinja, kao i izložba u saradnji s Domom kulture iz Gacka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Optužnica zbog krijumčarenja 761 kilograma skanka iz Crne Gore u BiH, Hrvatsku i druge zemlje

Radio Brčko

Hrvatska donira vakcine: Bosni 30.000, a Crnoj Gori i Republici Kosovo po deset hiljada

Radio Brčko

Укинута обавеза ношења маски на отвореном у Црној Гори

Radio Brčko