RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Danas Međunarodni dan dječije knjige

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se svake godine kako bi se ukazalo na važnost dječje knjige, te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena – 2. aprila. Elmira Suljević, uposlenica Odjela dječije literature u Gradskoj biblioteci Brčko, tim je povodom kazala da na dječijem odjelu biblioteke trenutno ima učlanjeno oko 1.200 djece uzrasta od 1 do 9 razreda osnovne škole. Dnevna potražnja je oko 100 naslova knjiga, uglavnom se potražuje lektira i naslovi: Kako u Pariz, Pipi Duga Čarapa, Orlovi rano lete, Ostrvo s blagom, Hari Poter, Ruža, Čekajući Tahira i druge, naznačila je Suljević. Pisac Savo D. Teodorović koji je objavio nekoliko izdanja poezije za djecu “Dečilište” je kazao da je veoma važno razvijati ljubav prema knjizi kod djece najmlađeg uzrasta.
Boraveći kraće vrijeme u brčanskoj Biblitoteci mogli smo se uvjeriti da djeca, iako je proljetni raspust, za čitanje uzimaju knjige iz školske lektire kao i druge naslove primjerene njihovom uzrastu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.