RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Дани франкофоније 2023: Сусрети и културне активности у девет градова БиХ

Сваке године 20. марта широм свијета обиљежава се Међународни дан Франкофоније у земљама француског говорног подручја, али и у оним земљама гдје је француски језик мање распрострањен.

Како би јавности представили културни програм Дана Франкофоније 2023, Амбасада Француске, Француски институт Босне и Херцеговине и њихови партнери организират ће сусрет са медијима 20. марта у 12 сати.

Седам земаља удружују снаге како би понудиле разнолик културни програм: Белгија, Бугарска, Француска, Луксембург, Румунија, Србија и Швицарска, саопћено је из Француског института у БиХ.

Током Седмице франкофоног филма од 22. до 29. марта, бит ће уприличене пројекције филмова у Сарајеву, Мостару и Бањој Луци, али и у још шест градова широм Босне и Херцеговине.

Kристин Тудик, амбасадорица Француске у БиХ, Валери Jотов, амбасадор Бугарске, Бењамин Стуртеwаген, шеф дипломатског уреда Белгије, као и представници амбасада Румуније, Швицарске и Србије представит ће шири оквир програма за 2023. годину.

Двадесетог марта 1970. године основана је Агенција за културну и техничку сарадњу, која ће постати Међународна организација франкофоније, која данас окупља 88 држава и влада, чланица, придружених чланица или посматрача, укључујући и Босну и Херцеговину.

Мисија ОИФ-а (Међународне организације франкофоније) је промовисање француског језика, као и културне и језичке разноликости, у служби мира, демократије и људских права.

Француски језик говори 321 милион људи на пет континената.

Извор: БХРТ/Фена (Х.С.)

Фото: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.