RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Centralna banka BiH: U januaru pad kreditnog rasta kod svih sektora

Ukupni krediti domaćim sektorima na kraju januara 2023. godine iznosili su 21,87 milijardi KM i  u odnosu na prethodni mjesec zabilježeno je smanjenje od 198,3 miliona KM ili 0,9 posto.

Pad kreditnog rasta registrovan je kod svih sektora: stanovništvo za 7,6 miliona KM (0,1 posto), nefinansijska javna preduzeća za 29,9 miliona KM (4,8 posto), privatna preduzeća za 136,4 miliona KM (1,5 posto), vladine institucije za 9,7 miliona KM (0,9 posto) i ostali domaći sektori za 14,6 miliona KM (7,9 posto),  navodi se u komentaru monetarnih kretanja za januar 2023. godine Centralne banke BiH.

Godišnja stopa rasta ukupnih kredita u januaru 2023. godine iznosila je 4,5 posto, nominalno 935,1 milion KM.

Godišnji rast kredita registrovan je kod sektora stanovništva za 571,8 miliona KM (5,5 posto), privatnih preduzeća za 323,7 miliona KM (3,7 posto), nefinansijskih javnih preduzeća za 89,9 miliona KM (17,7 posto) i kod ostalih domaćih sektora za 2,1 milion KM (1,2 posto).

Smanjenje kreditnog rasta na godišnjem nivou registrovano je kod vladinih institucija za 52,4 miliona KM (4, posto).

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

FBiH: Počinje istraga o kreditima koje je davala Razvojna banka

Radio Brčko

SIPA istražuje navodne malverzacije prilikom zapošljavanja u Centralnoj banci BiH

Radio Brčko

CBBiH: Krivotvorine KM su u većini slučajeva loše kvalitete

Radio Brčko