RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Декомунизација и “Српска прича”: Историчар Немања Девић у четвртак у Брчком

Доктор Немања Девић, један од најцјењенијих младих историчара у српском свијету и научни сарадник Института за савремену историју у Београду, у четвртак ће у Брчком одржати предавање на тему “Декомунизација српског народа”.

У предавању ће учествовати и Борисав Челиковић, српски историчар, најпознатији по бављењу поријеклом становништва Србије.

Др Девић до сада је објавио скоро 20 научних радова, међу којима се издвајају монографије „Истина под кључем: Доња Јасеница у Другом светском рату“ и „Жртве у Зајечарском округу после 12. септембра 1944“ (у коауторству са др Срђаном Цветковићем). Његова прва књига, коју је објавио као матурант гимназије, садржала је и јединствен попис свих жртава рата у једној локалној средини у Србији и за њу је 2009. године добио награду „Драгиша Кашиковић“.

У Брчком ће, у организацији “Конзервативног клуба”, овом приликом бити представљене и књиге младог историчара, а Девић напомиње да су у њима отворена нека тешка питања из наше историје 20. вијека.

“У њима се говори и о томе колико су биле погубне подјеле међу српским народом у том времену, које никада не треба да се понове“, рекао је Девић.

У књизи “Српска прича” представљена су сјећања мајора Александра Милошевића, који је анонимна личност у српској историји.

„Ми желимо исправити и ту неправду што је једна личност као што је мајор Милошевић потпуно анонимна у нашој историји. Био је елитни официр и један од најближих сарадника генерала Драже Михаиловића. Рођен је 1910, а умро 2009. године. Био је свједок једног времена и ми смо му дали прилику да проговори и буде историјски извор“, рекао је Девић.

Поред “Српске приче”, брчанској публици биће представљена и књига “Босанска голгота: Слом снага ЈВуО у Босни 1945. године”.

Она је плод дужег истраживања двојице историчара из београдског Института за савремену историју. Ова студија даје опширан преглед судбине снага ЈВуО из Србије и Црне Горе послије уласка партизанских снага у те двије покрајине, као и уласка снага Совјетске армије на подручје Србије у јесен 1944. године. Под притиском партизанских и совјетских снага, јединице ЈВуО и Србије повукле су се током касне јесени те године на подручје Босне, у нестварном очекивању искрцавања савезника. Убрзо, њима су се прикључиле и снаге ЈВуО из Црне Горе које су пратиле хиљде цивилних избјеглица бјежећи пред партизанском револуционаронм правдом. Послије низа искушења и безизланих ситуација на подручју Босне обе групације ЈВуО су страдале: Црногорска, дијелом на Лијевча пољу, а дијелом у Словенији послије предаје Британцима код Блајбурга, а Српска у врлетима Зеленгоре. Партизани су извршили масовну ликвидацију остатака обје групе и то послије формалног завршетка Другог свјетског рата у другој половини маја 1945. године, тако смјештајући те масовне злочине у епилог вишеструког грађанског рата у окупираној Краљевини Југославији 1941-1945.

Књига доноси нова истраживања злочина на ширем подручју источне Босне илустрована је са више од 200 фотографија, од којих се многе по први пут објављују у јавности.

Предавање и промоција књига заказани су за четвртак, 3. март од 18 часова у Културно-административном центру “Патријарх српски Павле”.

Улаз је слободан

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: У суботу промоција књиге „Како се рађала Република Српска“ аутора Момчила Крајишника

Radio Brčko

Brčko: Promocija knjige “Putopis hadži hafiza Zaim-efendije Huskanovića” u nedjelju od 18:30 sati

Radio Brčko

Brčko: Promocija knjige dr. Enesa Kujundžića „Biblioteka na početku trećeg milenija“ u subotu u 19 sati

Radio Brčko