RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKulturaMagazin

Deset za Palanku, Palanka za deset

Omladinski centar „Vermont“ je zajedno sa još 9 organizacija iz BiH pokrenuo projekat pod nazivom „ 10 za Palanku, Palanka za 10“ koji će se realizovati na području mjesne zajednice Palanka.

Pomenuti projekat je nastao na treningu Društveno preduzetništvo i inovacije, u oktobru 2014. godine, kada je svih 10 organizacija zajednički radilo na osmišljavanju ideje za akciju koja će biti provedena u okviru All inclusive programa. Učesnici/ učesnice su bili podijeljeni u pet timova. Svaki tim se sastojao od mladih iz različitih zajednica, a zadatak svakog tima bio je da se izbori da njihova projektna ideja pobijedi. Pobjednički tim su činile Jasmina Salihović iz Brčkog, Arnela Memić iz Mostara, Katarina Primorac iz Širokog Brijega i Amra Mujkić iz Gračanice. Identificirale su problem u Palanci, koja je dio Distrikta Brčko, i koja je bila jako pogođena poplavama a aktivnosti koje su planirane kroz realizaciju  projekta su : uređenje mjesne zajednice, nabavka opreme, knjiga , didaktičkog materijala a sve sa ciljem poboljšanja uslova života mladih u ruralnom području Brčko distrikta kroz uspostavu „Dječijeg kulturnog centra Palanka.“

Velika akcija čišćenja dvorišta mjesne zajednice, korita rijeke Brke koja protiče kroz Palanku kao i radionica sa djecom je planirana za 15.05.2015. kada će se okupiti minimalno  100 volontera iz 10 organizacija iz cijele BiH, kako bi kroz druženje, rad i zabavu, promovisali volonterski duh.

U sklopu „Dječijeg kulturnog centra Palanka“ biće oformljena i biblioteka te ovim putem pozivamo sve naše građane da se odazovu akciji prikupljanja knjiga i didaktičkog materijala i da svoje priloge doniraju svakim radnim danom od 08:00 do 16:00 sati u prostorijama gradskog Omladinskog centra Brčko.

Projekat podržava Fondacija Light for the World iz Austrije, Austrijska razvojna agencija, Fondacija Medicor iz Lihtenštajna i Fondacija Mozaik iz Sarajeva, u sklopu All Inclusive programa.

 

Izvor:OC “Vermont”

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.