RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

GKUD Brčko uspješno organizirao Festival tamburice i Novogodišnji koncert krajem protekle godine

Gradsko kulturno-umjetničko društvo (GKUD) Brčko krajem godine uspješno je organiziralo, nakon tri godine pauze izazvane pandemijom, 11. međunarodni Festival tamburice i tradicionalni Novogodišnji koncert.

Predsjednik i organizator projekata GKUD-a Brčko Meme Dželilović kazao je za Radio Brčko da je na 11.međunarodnom Festivalu tamburice, održanom krajem prošle godine, učešće uzelo šest KUD-ova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

„Nakon nešto više od tri godine pauze zbog pandemije izazavane virusom korona mi smo se u GKUD-u Brčko dodatno potrudili da osvježimo repertoar, dovedemo renomirane goste, zadovoljimo ukus svih u punom Domu kulture i po meni kao organizatoru, mišljenju drugih učesnika i naravno publike, 11. međunarodni Festival tamburice do sada je nabolji i u izvedbenom i tehničkom dijelu ovog našeg tradicionalnog i dobro u javnosti primljenog projekta“, naglasio je Dželilović.

On je kazao da je uvjeren da će festival tamburice preći u tradiciju, a GKUD Brčko čini sve što je u njegovoj moći da se i ove godine međunarodni Festival tamburice organizuje u našem gradu.

Na Novogodišnjem koncertu GKUD-a Brčko uspješno se na bini predstavilo 30 članova, a u Domu kulture zahvaljujući prednovogodišnjim i novogodišnjim praznicima bilo je i publike iz 15-ak zemalja u kojima naši sugrađani rade i borave.

Novogodišnji koncert trajao je preko sat vremnena, publika je bila prezadovoljna, a Dom kulture bio je ispunjen do posljednjeg mjesta.

„U  proteklom vremenu prije pojave pandemije mi smo sličan koncert GKUD-a Brčko imali u okviru manifestacije Vlade Brčko distrikra „U susret proljeću“ i tu je izvedba bila bazirana na koncerte sevdalinke, narodne muzike, jedne godine imali smo i koncert starogradske muzike, a sada smo sve to objedinili u Novogodišnji koncert, što znači da svi pomenuti muzički žanrovi budu zastupljeni na način da se čuje lijepa narodna pjesma, sevdalinka lijepa i naravno i dobre i neprolazne starogradske pjesme“, naveo je Dželilović.

Oba pomenuta projekta GKUD-a Brčko finansijski je podržao Vladin Odjel za privredni razvitak, sport i kulturu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.