RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Pčele potrošile veće količine hrane u odnosu na prethodno razdoblje

Tijekom zime pčele su potrošile puno zaliha hrane u odnosu na prethodno razdoblje, zbog čega je sada obavezna prihrana pčelinjih društava kako bi društva ostala zdrava u košnicama do proljetne paše.

Na području Brčko distrikta pčelari su uglavnom zadovoljni dosadašnjim stanjem u kojem se nalaze košnice i pčele, te oni koji su dobro zazimili svoja društva ne bi trebali imati većih gubitaka.

„Jedino što smo primjetili jeste da su pčele potrošile veće količine hrane u odnosu na godine ranije. Ja imam dvije vage na pčelinjaku, te u protekla dva mjeseca jača društva su potrošila preko četiti kilograma hrane, dok su slabija potrošila preko dva kilograma, što je puno u odnosu na prethodne zime“, kazao je Veljko Živanović član Udruge pčelara „Brčko“.

Pčelari bi obavezno trebali prihraniti pčele bez obzira na to imaju li dovojno hrane ili ne, te bi trebali već krenuti sa pripremama saća za proljetnu pašu.

„Prvo sada što pčelari tebaju poduzeti jeste dati pogače pčelama, zatim tko nije na vrijeme dao oksalnu kiselinu, još nije kasno te se može i sada dati oksalna kiselina. Sljedeće je priprema za proljetnu pašu, za razvitak pčelinjih društava već sada treba pripremiti dovoljan broj okvirova sa uvučenim saćem“, dodao je Živanović.

Pored prihrane i pripremanja satnih okvirova, potrebno je blagovremeno pripremiti i prateću opremu neophodnu u pčelarstvu.

„Već početkom svibnja svaki pčelar bi trebao imati spremnu opremu za pčele, a tu podrazumjevamo okvire za košnice, nastavci za sanduke, starije košnice treba ofarbati i pripremiti za sezonu, te pripremiti i dovoljan broj podnjača i poklopaca. Nadamo se da će i ova godina biti dobra za pčele, kao što je bila i prethodna“, dodao je Živanović.

Prema njegovim riječima na području Distrikta nalazi se preko 12.000 košnica koje su pod podsticajem, što je veliki broj. I da je to na opće zadovoljstvo i naših sugrađana jer imaju kvalitetan med, voćara, jer pčele redovno oprašuju voćke, te i samih pčelara jer imaju dobre uvjete dobivanjem podsticaja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Pčele na krovu bečke Vijećnice daju 180 kilograma meda godišnje

Radio Brčko

I brčanski pčelari strahuju zbog neobjašnjivog pomora pčela u susjednoj Hrvatskoj

Mirsad Arnautović

Varoa pravi probleme brčanskim pčelarima

Mirsad Arnautović