RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

In memoriam: Branko Ćopić, pisac za sve generacije

 

Rođen je 1. januara 1915. godine u selu Hašani kod Bosanske Krupe gdje je završio i osnovnu školu. Nižu gimnaziju završio je u Bihaću, a učiteljsku školu pohađao u Banjoj Luci odakle je izbačen zbog čitanja napredne literature.

Školovanje je nastavio u Sarajevu, a završio u Karlovcu. Diplomirao je 1940. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Ćopić se u pripovijetkama prije Drugog svjetskog rata najviše zanimao siromašnim seljacima, sanjarima i prosjacima, djeci, skitnicama i nadničarima, a kasnije u ratnim pripovijetkama Ćopić je nadahnuto opisivao herojske podvige i mučeništvo svojih junaka.

Sredinom 20. vijeka pisao je satirične priče u kojima je kritizirao ružne pojave u tadašnjem vremenu. Napisao je preko trideset knjiga za djecu, među kojima i nekoliko romana, te tri zbirke pjesama. Neka od najpoznatijih njegovih djela su: Ježeva kućica, Bašta sljezove boje, Magareće godine, Orlovi rano lete, Doživljaji Nikoletine Bursaća…

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.